пʼятницю, 6 лютого 2009 р.

Експеримент


Назва в оригіналі:Das Experiment
Рік: 2001
imdb
КиноПоиск.Ru

Саме завдяки таким картинам можна відчути всю глибину справжнього кінематографа. В потоці порожніх блокбастерів та примітивних комедій інколи просто забуваєш, наскільки ІНШИМ може бути кіно. Кіно, яке «чіпляє» і «затягує», «тримає» і «не відпускає», «вражає» і «запам’ятовується».
«Експеримент» знято за реальними подіями, які відбулись в 1971 році в Стенфордському університеті. Випадково відібраних добровольців поділили на 2 групи – охоронців та ув’язнених. Кожна з груп повинна була повністю вжитись в свою роль. Термін експерименту – 2 тижні. Це в планах. Насправді, все закінчилося вже через 5(!) днів... Не буду розкривати подальших подробиць сюжету, натомість наведу лінк на один ресурс , за яким можна ознайомитись з усіма подробицями Стенфордського експерименту.
По рівню та глибині матеріалу для психологів «Експеримент» можна порівняти хіба що із знаменитим «Пролітаючи над гніздом зозулі». Особисто я із задоволенням би ознайомився з професійними викладками спеціалістів на тему цього фільму. Хоча й без жодних викладок, тем для роздумів у звичайного глядача буде більш ніж достатньо. Основним лейтмотивом картини безумовно постає поняття «влади» і те, до чого безмежна влада призводить. Але це – лише вершина айсберга цілого клубка питань та проблем, які демонструються в цій стрічці.
Вражаючий фільм про Людину. Про ті її сторони, про котрі не прийнято розмовляти і обговорювати, а інколи – навіть визнавати. Після перегляду, ловиш себе на думці – як мало люди, зі своїм прагненням пізнати все і вся, знають .. про самих себе.
Повертаючись до фільму, можна, звичайно подискутувати про можливість на неможливість розвитку ситуацій зображених в картині. Можна дозволити собі роздуми на тему «Що б сталось якби…» Можна в кінці-кінців сказати, що люди бувають різними і експеримент завершився саме так, бо в охорону потрапила різна наволоч. Але в такому випадку, хотілося б отримати відповідь на просте питання – чи справді все б закінчилося по-іншому, якби охоронцями виявились ті, кому випала роль ув’язнених?! Правильна відповідь на це запитання допоможе розвіяти певні ілюзії.
Зазначу також, що буквально кілька тижнів назад на великі екрани вийшов німецький «Експеримент - 2»(взагалі-то оригінальна назва "Хвиля", але у нас його представляють під старим брендом) і в цьому році планується вихід американського “Тюремного експерименту в Стенфорді». Думаю подивитись і ці картини. Але не одразу… ТАКУ правду важко сприймати у великих кількостях…
Оцінка: 8/10

Немає коментарів:

Дописати коментар