вівторок, 16 грудня 2008 р.

Місто Бога


Назва в оригіналі: Cidade de Deus
Рік: 2002
imdb
КиноПоиск.Ru

Інколи, щоб оцінити картину, потрібно спробувати відкинути всі умовності, відмежуватись від традиційних підходів. Як можна проаналізувати «Місто Бога», якщо в ньому просто-напросто показується життя таке, яке воно є? Фільм, знятий за справжніми подіями з дивовижною прямотою занурює глядача в реальність.
Що в ньому проаналізувати? Акторський склад, розкрутку перед прем’єрою, незвичність сюжету? Так професійних акторів там майже немає, термін «розкрутка» взагалі немає нічого спільного з цією стрічкою, а сюжет… Цікаво, як відреагував би звичайний мешканець нетрів Ріо, якби йому заявили, що його життя – це прекрасний матеріал для незвичного сюжету!?
«Місто Бога» - це один з найбідніших і страшніших кварталів Ріо. При всій документальності зйомок, в самий квартал знімальна команда так і не заходила, оскільки це було занадто небезпечно. Як виявляється, Ріо – це не тільки пляжі та карнавали, це ще й «місто Бога».
І тим не менше, яка б реалістична історія не лежала в основі сюжету, без талановитого представлення вона б мало що вартувала. Зйомки справді неймовірні! Чого лише варта сцена початку фільму…Окремі епізоди, кадри можна одразу без сумнівів вносити в скарбницю світового кінематографу. Зрештою, як і фільм в цілому. Нелінійність історії, «тарантіновський» стиль зйомок, широкий набір алюзій, глибокий підтекст певних епізодів – все це «Місто Бога».
Окремо слід згадати про жорстокість в стрічці. Ні, це не традиційний набір відрваних кінцівок та калюж крові в стилі більш пізніх «Пили» та «Хостела». Все зображено менш кривавіше, але значно більш реалістичніше. Найбільший шок глядач відчуває, коли до нього приходить розуміння – це не просто фільм, адже десь просто зараз в якихось нетрях може відбуватись теж саме. Місто Бога – це не один квартал в Ріо, це значно масштабніше явище на нашій Землі.
Фільм ставить перед глядачами складні запитання і не пропонує власних відповідей. Можливо, тому в нього так і не склалось з отриманням «Оскара» за кращий іноземний фільм. Зрештою, стрічка стала лауреатом інших нагород на європейських кінофестивалях. Отримала вона і свою найвищу відзнаку, цього разу без жодних засідань журі – мова йде про глядацьке визнання.
На останок, хочеться навести цифру бюджету картини – три мільйона триста тисяч доларів. Просто вдуматись в цю цифру і порівняти з витратами в сучасному кіно... Талант за гроші не купити…
Оцінка: 8/10

1 коментар: