понеділок, 10 травня 2010 р.

Не все те золото...


Сьогодні не буде ні схвальних вигуків, ні рекомендацій в стилі «Дивитись обов’язково». Серед переглянутих картин неминуче трапляються стрічки, які розчаровують. Про них і напишу сьогодні. Фільми, про які мова йтиме нижче слабенькими, звичайно не назвеш. Це серйозні, відомі проекти, деякі з них навіть іменують шедеврами. Але чимось вразити або зацікавити вони мене, на жаль, не змогли…


Інопланетянин



Назва в оригіналі:E.T.: The Extra-Terrestrial
Рік: 1982
imdb
КиноПоиск.Ru


Легендарна картина Спілберга виявилась настільки нудною для мене, що я ледве дотягнув до кінцівки. Мабуть, щоб вподобати цей фільм треба бути не просто дитиною, а ще й жити у 80-ті роки. В моєму ж випадку прірва між очікуваннями та реальністю виявилась величезною. Попри дитячий сюжет я сподівався побачити якийсь посил режисера дорослим, але… не дочекався. Під кінець фільму парочка головних героїв мене навіть почала дратувати.
Як свідчить історія кінематографа, величезна кількість просто обожнює цю картину. Схоже до цієї когорти я не ввійду. Єдина цікава річ, що приглянулась – сцена польоту велосипеда на фоні місяця. Я нарешті побачив, з якого саме фільму Спілберг взяв собі логотип :)
Оцінка: 5/10
,

Мисливець на оленів



Назва в оригіналі: Deer Hunter
Рік: 1978
imdb
КиноПоиск.Ru

Ще один «зубр» в своєму жанрі. Поруч з «Апокаліпсисом сьогодні» та ще рядом картин «Мисливець» вважається канонічною картиною на тему В’єтнаму в американському кінематографі. Молоді Де Ніро та Уокен зіграли прекрасно, але… Фільм не сподобався. Сцени в’єтнамського полону з російською рулеткою, безумовно забудуться нескоро, але не покидає думка, що весь фільм знімався лише заради них. Якщо хронометраж скоротити б на годину – картина ні на краплю не постраждала. Побутові сцени бідного промислового штатівського міста, епізоди із задумливим обличчям Де Ніро, власне саме полювання на оленів – все це виглядає якось незв’язно і непереконливо.
Безумовно, стрічка зовсім не пересічна, але порівняння з «Апокаліпсисом» буде явно на користь останнього. Хоча… «Апокаліпсис» демонструє глядачу війну, а «Мисливець» - те, що ця війна робить з людиною…

Оцінка: 6/10
,

Теленовини



Назва в оригіналі:Broadcast News
Рік: 1987
imdb
КиноПоиск.Ru

В свій час фільм мав кілька номінацій на Оскар, крім того «журналістські» стрічки завжди викликали в мене інтерес. На повірку, картина виявилась нудненькою історією кількох тележурналістів, які працюють в одній компанії, тихо конкуруючи один із одним. Непоганий посібник, щоб дізнатись як працювала американська телекухня в ті роки, але не більше. Ідея «кар’єра понад усе» дуже типова для американських фільмів, а тому банальна для глядача. От якби вони раптом зняли фільм про взаємовиручку та взаємодопомогу на робочому фронті… Але так не буває :)
Що? Джек Ніколсон в якості додаткового «бонусу»? Не спрацювало.
Оцінка: 5/10
,

Ляльки



Назва в оригіналі:ドールズ
Рік: 2002
imdb
КиноПоиск.Ru

Гроза японського кінематографу Такеші Кітано постійно «уникав» моєї уваги. Після перегляду ляльок, я думаю, ця тенденція продовжиться. Боюсь, я ще надто далекий від сприйняття філософії цього режисера. А шкода, деякі картини «зі Сходу» мені в свій час надзвичайно сподобались, і я мав сміливість сподіватись, що «Ляльки» - одна з найкращих робіт японського майстра - теж не розчарує. Розчарувала. Кілька красивих графічних образів, складна для глядача подача матеріалу, надумані історії кохання – ось і все, чим запам’яталось це кіно. Я чесно намагався розгледіти щось «неймовірне» в цьому фільмі, але здається це саме той випадок, коли ти не можеш знайти чорну кішку в темній кімнаті, бо її там немає.
Якщо ви захочете особисто оцінити цю картину, то рекомендую не зважати на масову істерію вигуків «Це ж Кітано» та «безсумнівний шедевр». Просто подивіться та оцініть самотужки.

Оцінка: 5/10
,

Муха, Муха 2



Назва в оригіналі:The Fly, The Fly II
Рік: 1986, 1989
imdb,imdb
КиноПоиск.Ru,КиноПоиск.Ru

Сьогодні справжній вінегрет жанрів. Якби я побачив, що хтось пише в одному матеріалі про «Ляльок» Кітано та «Муху» Кроненберга – то сміявся б ще довго. Але виділяти окремий пост котрійсь із цих картин буде непомірною розкішшю, тому «маємо те, що маємо».
Досить відома страшилка 80-их (пам’ятаю, років 13-14 тому я не ризикнув її дивитись по ТВ) вважається режисерським піком Девіда Кроненберга. Продовження (про нього теж ділюсь враженнями) зняте постановником спецефектів до першої частини - Крісом Уоланом – було значно прохолодніше зустрінуте широкою публікою, проте і воно мало комерційний успіх.
Я схильний поставити ці дві стрічки в один ряд, попри певну різницю в жанрі. В першому випадку – мінімум акторів, максимум бридких спецефектів та саспенсу. «Муха 2» успішно зберегла «бридкі спецефекти», при цьому непомітно перекочувавши в жанр sci-fi бойовика.
Сьогодні обидві картини сприймаються без жодного натяку на страх (щебпак – після епохи аутичних чорноволосих маленьких дівчат!) і без претензій на оригінальність.
Важко сказати, скільки науково-фантастичних картин запозичили в «Мух» якісь елементи, але те, що творіння Кроненберга і Уолеса були серйозним проривом в жанрі – безсумнівний факт.


Оцінка: 6/10
,

1 коментар:

  1. Час іде, і багато шедеврів двадцятирічної давнини вже сприймаються зовсім інакше. Не думаю, що це погано, це просто факт.

    ВідповістиВидалити