четвер, 4 червня 2009 р.

Мільйонер з нетрів


Назва в оригіналі: Slumdog Millionaire
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru

Коли я довідався, що Оскара-2009 за «Кращий фільм» віддали британській мелодрамі про пригоди звичайного юнака з індійських нетрів, то не відчув нічого, окрім легкого розчарування. «Ще одна жертва на користь політкоректності» - подумалось тоді. І справді, що можна очікувати від чергового індійського фільму, навіть якщо на ньому стоїть бірка іншої країни-виробника? Гарячі слова та погляди, дрібні проблеми, які роздуваються героями до небачених масштабів, сімейну драму, кількох Поганих Хлопців та Хорошого, який неодмінно переможе всіх, щоб возз’єднатись з Коханою і … неодмінні танці зі співами по ходу. Не цікаво…
Я виявився правим практично в усьому, що стосується вищенаведених штампів, окрім головного – стрічка вийшла по-справжньою цікавою і неповторною.
Сама ідея зняти фільм, дія якого відбувається у всесвітньому ток-шоу «Перший мільйон», виявилась захоплюючою та інтригуючою. Звичайний рознощик чаю відповідає на одне питання за одним просто тому, що відповідь на кожне з них вже дало його нелегке життя. Сюжетні повороти прості та передбачувані, але чомусь під кінець картини я дивився на екран з не меншим захопленням, аніж тисячі індусів аплодували Джамалю Маліку.
Мабуть, це і відрізняє просто хороші фільми від неординарних. Коли ти перестаєш оцінювати картинку, гру акторів, досконалість сюжету, а починаєш просто дивитись і насолоджуватись… Ось він - головний критерій будь-якої стрічки.
Проте спробую трохи відкинути емоції і зупинитись на кількох цікавих, на мій погляд, моментах. Фільм чимось нагадує одіозне «Місто Бога» – ось тільки це значно м’якший, добріший та … більш індійський варіант :) Його каса просто вражає – при бюджеті в 15 мільйонів, фільм набрав у світових зборах майже в 23 рази(!) більше, а саме – 352 мільйони. Музичне оформлення – то взагалі окрема пісня (даруйте за тавтологію) – веселе, запальне, чутливе… не дарма окремі пісні з «Мільйонера» й досі надзвичайно популярні. А взагалі, картина просто ідеально підходить для сімейного перегляду і зможе стати справжньою окрасою вечора для тих, хто її ще не дивився.
Що стосується отримання головного Оскара стрічкою, то мабуть найкраще буде відповісти на нього цитатою з самої картини: «D: It is written»
P.S. А тепер питання на 20 мільйонів рупій: в книзі А.Дюма «Три мушкетери» двох мушкетерів звали Атос та Портос. Як звали третього?
Ви часом не знаєте? ;)
Оцінка: 8/10

7 коментарів:

  1. 2цінитель
    > Мабуть, це і відрізняє просто хороші фільми від неординарних. Коли ти перестаєш оцінювати картинку, гру акторів, досконалість сюжету, а починаєш просто дивитись і насолоджуватись… Ось він - головний критерій будь-якої стрічки.
    гхм... влучно. в цитатник =)

    > Його каса просто вражає – при бюджеті в 15 мільйонів, фільм набрав у світових зборах майже в 23 рази(!) більше, а саме – 352 мільйони.
    де ти навчився цих рекламних фраз? =) час робити профілактичну чистку словника.

    так можно було написати (і було багато раз написано) про "відьму блер", але порівняй:

    бюджет фільму: $22 000,-
    прокат: $248 639 099,-
    відношення: 1 до 11 301

    на секундочку: де 11 тисяч разів, а де 23 рази =)

    ВідповістиВидалити
  2. > к звали третього? Ви часом не знаєте? ;)

    рене =)

    p.s. вікіпедія рулить.

    ВідповістиВидалити
  3. За цим всім я тільки одне не зрозумів – так ти дивився цей фільм чи ні? :)
    Якщо так – то цікаво було б почути враження, а якщо ні – то раджу подивитись, не пожалкуєш.

    ВідповістиВидалити
  4. По цьому фільму можна викладати ази кінематографу у вищих навчальних закладах. Філігранна камера, постановка та режисура. Приклад того, як за допомогою декількох талановитих людей можна створити з банальної історії практично шедевр. 5- з 5 моя оцінка.

    ВідповістиВидалити
  5. 2цінитель
    ще не бачив =) дочекаюся, поки вщухнуть пристрасті -- довкола всі любителі банальної попси (це не про тебе коментар!) наразі ще не забули про "мільйонера" =)

    ВідповістиВидалити
  6. забув, забув вчасно повернутися сюди й відписати про враження від «мільйонера...» ну то краще пізно ніж ніколи?

    фільм вартий перегляду. щоправда, навряд чи це «добре сімейне кіно» — принаймні мені було досить непросто дивитися, я надто близько сприймаю все, що відбувається на екрані. персональна оцінка — 4/5.

    p.s. у блозі не звітував про перегляд... полінувався, мабуть.

    ВідповістиВидалити
  7. 2tivasyk "принаймні мені було досить непросто дивитися, я надто близько сприймаю все" - хм... я чомусь думав, що ти більш цинічніше сприймаєш кіно..
    З іншої сторони, "Мільйонер з нетрів", мабуть, і з найсуворішого глядача витягне ліричні емоції..

    ВідповістиВидалити