четвер, 11 червня 2009 р.

Термінатор 4


Назва в оригіналі:Terminator Salvation
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

В останні роки в кінотеатр намагаюсь ходити лише на коштовні блокбастери, що манять соковитими спецефектами або на картини жанру хоррор. Все решта чомусь зручніше спостерігати в домашній обстановці, що дозволяє більш ефективніше сконцентруватись на картині. Згідно такої доктрини, пропустити четверту реінкарнацію «Термінатора» я не міг. Особливої художньої цінності від стрічки я не чекав, в той час як за хорошими спецефектами, підкріпленими Dolby Surround вже, чесно кажучи, скучив.
Як відомо, дія фільму відбувається в майбутньому, оскільки Судного Дня уникнути не вдалось і тепер дорослий Джон Коннор хоробро очолює боротьбу проти наглих машин. До речі, якщо хтось забув що було в попередніх частинах франчайзу (не вірю, що хтось міг забути, але буває всяке…), то рекомендую почитати рецензію від koomchik’a, в якій автор досить детально зупиняється на передісторії четвертої картини.
На жаль, фільм відверто розчаровує. Мало того, що події на екрані слабко піддаються логіці, так ще й на всю картину можна ледве нашкребти півтори достойних екшн-сцени.
Почнемо з того, що постапокаліптичний світ, зображений на екрані, не витримує ані найменшої критики і здатний існувати тільки в уяві режисера стрічки. «Гаразд, це все декорації, от актори, актори – ось хто нам покаже справжнє кіно!!» Куди там.. Походеньки в стилі «піду туди – не знаю куди», дитяча історія з суперсекретним спецсигналом, кінцівка, яка від «А до Я» витримана в дусі американського кіно… Ех.. Хотілось іншого..
«Порадувала» рецензія на Кінокадрі, де адресували не одне схвальне речення на адресу «міцного сюжету». Гадаю, якщо сценарні повороти і викличуть у когось здивування, то хіба що в людей не знайомих з продукцією Голівуду останніх 10 років. Агов! А такі є? До речі про «Кінокадр» - як правило там бувають доволі жорсткі рецензії, проте цього разу ресурс ніби підмінили. Патетично-заохочувальний стиль – мовляв, усі на сеанс! Непогане кіно!
За величезне достоїнство стрічці ставиться її спадковість – безліч цитат з минулих частин, камео Шверценегера та Гамільтон і так далі. Як на мене, то я б пожертвував усім цим тільки заради одного – щоб фільм врешті-решт було ЦІКАВО дивитись! Не знаю… Зрештою, зі зборами в «Термінатора» зараз і справді певні труднощі, тому кожна схвальна рецензія йому тільки на користь ;)
Окремо хочеться згадати комп’ютерну графіку в картині – за якимось дивовижним збігом вона як дві краплі води схожа на … напрацювання в сфері сучасних комп’ютерних ігор :) Ті самі текстури, відтінки… Неначе аніматори фільму залучили до своїх лав розробників Crysis та Gears of War. Ось і думай після цього, хто активніше «штовхає» 3-D графіку до реалістичних рубежів – кінематограф чи game development…
Ще одне - якщо є хороший канал інтернету, то не полініться зайти сайт стрічки. Справляє чи не більше враження, ніж сам фільм ;)
Дивитись чи ні? Спочатку хотів порекомендувати картину лише фанатам франчайзу, але зловив себе на думці, що практично всі ми в тій чи іншій мірі захоплювались другим «Термінатором», тому така рекомендація стосувалась би кожного. А сьогоднішній фільм, на жаль, цього не вартий.
P.S. перед початком перегляду транслювали трейлер других «Трансформерів». Зазвичай трейлери повинні заманювати глядача, але подивившись той 2-хвилинний ролик у мене з’явились дуже серйозні сумніви, що я відвідаю «найочікуванішу прем’єру цього літа» :)
Оцінка: 6/10

5 коментарів:

  1. Враження від стрічки в мене більш позитивні:) Хоча і запитань теж вистачає: особливо до сценарію.
    А щодо зборів: в Сполучених Штатах дійсно провал, а от у світовому прокаті ще можуть потягатись.
    Чи буде 5-а частина?

    ВідповістиВидалити
  2. Та все йде до цього. Не хочеться бути схожим на «старого брюзгу», проте все-таки виголошу одну банальщину: «На жаль, атмосферу другого «Термінатора» вже не повернеш» :)

    ВідповістиВидалити
  3. А може ту атмосферу і не потрібно повертати?;) Завжди цікаво бачити щось нове. Стосовно "Т4" - видно, що старалися, да і вийшло непогано. Нереволюційно, звичайно, але на 3+ з 5 потягне, на мою думку. Розчарував фінал. Краще б залишили оригінальний, якій свого часу всплив в Інеті.

    ВідповістиВидалити
  4. А чому на Трансформерів не підеш?)

    ВідповістиВидалити
  5. to Slava "Т2" - це було щось особливе, чого тільки варті справжні почуття жаху, безнадії і невідворотності, які вселяє в героїв (і глядачів) термінатор Т-1000. Ну а "Т4", на мій смак, вийшов звичайною постапокаліптичною фантастикою з хвостом штампів. Ось чому я і жалкую за атмосферою :)
    to hellveen Коли я в сотий раз бачу зав'язку фільму, що починається зі слів "Я бачу знаки", то хочеться вимкнути кіно і піти спати :) Боюсь, що друга частина вийде банальною експлуатацію успіхів першої. Робити висновки про фільм по трейлеру звичайно ж мінімум некоректно, але початкові враження можна скласти.
    Хоча… на днях я дізнався, що головний саундтрек написали «Linkin Park», тому, мабуть, доведеться все-таки йти :)

    ВідповістиВидалити