понеділок, 30 березня 2009 р.

Стара закваска


Назва в оригіналі:Old School
Рік: 2003
imdb
КиноПоиск.Ru

Перше, про що я подумав, розпочинаючи перегляд, це те, що картина вже достатньо «вікова». Безумовно, справжні комедії безсмертні, але для решти кінокартин цього жанру рік летить як за два. Ось чому, власне кажучи, лейбл «знято в 2003 році» сприймається як досить солідний вік.
Не можу сказати, що був чимось вражений чи приємно здивований. Доволі «прохідне» кіно на вечір вихідного дня. Без надмірного засилля «паркетного гумору», з простеньким сюжетом, і кількома кумедними сценами (а для комедій останнього десятиріччя – це ВЖЕ досягнення).
Тріо друзів, для яких термін «молодість» вже зникає, а поняття «криза середнього віку» ще не наступило, намагаються трохи розважитись, створивши альтернативне «студентське братство» поблизу місцевого університету. До цього можна додати нехитру любовну лінію і анекдотичного негативного героя – тамтешнього декана університету.
Зауважу, що тема студентського братства в університетах США доволі часто обігрується в голівудських кінофільмах, проте більшість вітчизняних глядачів і досі дуже слабо уявляє собі, що це таке. Змушений і себе віднести до такого «неосвіченого контингенту» . Ні, певні уявлення що до чого в мене звичайно є, але щоб до кінця розуміти гумор картини (якщо він є, звичайно) треба добре розбиратись в предметі, який висміюється.
Режисер Тодд Філіпс, за його власними словами, розглядав цю картину як такий собі іронічний відгук на фільм «Бійцівський клуб». Не знаю… Особисто мені знайти хоча б щось спільне між картиною Фінчера та «Старою закваскою» було непросто. Хоча, як відомо, у режисерів завжди своє бачення :)
На протязі стрічки ніяк не міг згадати, де я ще бачив актора, котрий зіграв Мітча(Люк Вілсон). Єдине, що крутилось в голові, це те, що Мітч як дві краплі води схожий на Крістіана Бейла. Пізніше, коли я глянув на послужний список Вілсона стало зрозуміло, звідки такі асоціації – обидва актори не так давно зіграли в непоганому вестерні «3-10 to UMA», який я преглянув кілька місяців тому :)
Чи можна рекомендувати цю картину до перегляду? Як позитивний фон в компанії друзів – безумовно. Як хороше кіно, щоб вдосталь посміятись – на жаль, ні
Резюме: 6/10

5 коментарів:

  1. один з моїх улюблених фільмів. можу дивитися багато разів поспіль. майже як "великий лебовськи". у фільмі багацько алюзій на інші відомі кіна. зокрема на легендарного "випускника" (як, класно зроблено цей момент!) тощо.

    ВідповістиВидалити
  2. Значить в нас все-таки трохи різні смаки :)
    До речі, про «Великого Лебовські». Чув уже не один схвальний відгук, але ніяк не зберусь переглянути. Найближчим часом ліквідую цей «пробіл».
    А що це за картина «Випускник»? Епітет «легендарний» свідчить, що кіно як мінімум відоме, але я щось його не впізнаю.. :)

    ВідповістиВидалити
  3. "випускник" -- перша картина, в якій я побачив дастіна гофмана, тоді я навіть не знав його імені, це було просто ще одне голівудське обличчя не екрані... в цім кіно я вперше "свідомо" почув пісню пола саймона -- це була, звісно, не менш легендарна "міссіс робінсон", -- і закохася в неї, хоча теж не знав ані назви пісні, ані хто такий пол саймон... фільм справді епохальний (для мене принаймні), але... як і хорошу книжку, його треба дивитися вчасно. він надзвичайно романтичний, надзвичайно оптимістичний, надзвичайно молодий =) обов'язково перегляну найближчим часом.

    ВідповістиВидалити
  4. щодо "старої закваски" та різних смаків... я все ще маю сподівання, що смаки не такі вже й різні. дай цій картині ще один шанс, переглянь ще раз через тиждень.

    деякі фільми -- як скромне, хороше вино: розкривають свій букет не з першого ковтка =)

    ВідповістиВидалити
  5. До речі, тут один ще важливий момент. Стрічку я дивився в низькоякісній одноголосій російськомовній озвучці. Мабуть, це найгірший варіант, оскільки інколи навіть озвучка від телеканалу (того ж 1+1) буває значно кращою, не кажучи вже про повноцінний дубляж.
    Шкода, що мій рівень знань англійської не дозволяє дивитись картини мовою оригіналу..

    ВідповістиВидалити