пʼятницю, 13 лютого 2009 р.

Населений острів: Фільм перший


Назва в оригіналі:Обитаемый остров
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Цей огляд почну з певне дещо парадоксального твердження – я люблю фантастику, але абсолютно не сприймаю творчість братів Стругацьких. Розумію, що стверджувати таке в певних колах – справжній моветон, але нічого не поробиш. Ніколи не буду заперечувати заслуги Стругацьких як видатних літераторів – це просто справжні майстри слова. Читаючи їхні книги, можна отримувати задоволення навіть від контексту фраз та побудови речень. Але власне те, про що вони пишуть, залишається для мене нецікавим. Можливо, згодом щось зміниться і я перегляну свої погляди, але поки що невелика повість «Ферма» Джорджа Оруела видається мені колоритнішим і гострішим твором про тоталітаризм, аніж весь «комплекс» романів братів Стругацьких…
Тим не менше, «Населений острів» прочитати я себе змусив. Спеціально «під прем’єру» стрічки. Взагалі-то знайомство з творчістю братів-фантастів в мене відбулось 2 роки назад. Читав кілька збірників, які були побудовані таким чином, що мною виявились прочитаними 2 і 3 частина «трилогії» про Макса Камерера. «Населеного острову» в тих збірниках не було, а я не сильно про це шкодував. В грудні 2008 року, «пробіл» був надолужений, але моя оцінка творчості Стругацьких не змінилась ні на йоту. Повільна, сіра, нецікава книга, що більше схожа на банальну казку для дорослих. В принципі, ці недоліки якісна екранізація могла усунути, але на жаль, Федір Бондарчук при зйомках твердо вирішив зробити все «по книзі», що в результаті просто катастрофічно відобразилось на загальних враженнях від картини.
Прагнення ні на грам не відійти від оригіналу простежується в кожному кадрі. Можливо тому образи акторів видались багатьом непереконливими, а сюжет пріснуватим. Як би там не було, але це кіно дивитись мені було елементарно нецікаво…
Початок картини взагалі виглядає неначе зламаний калейдоскоп. Ті глядачі, які читали книгу, ще розберуться що там до чого. А от що може зрозуміти «не підготовлений кіноман» з перших 15 хвилин стрічки – для мене повна загадка. Ті шматочки, що демонструються глядачу однозначно викликають більше запитань, аніж відповідей.
Коротко пройдусь по кільком моментам картини. Те, що росіяни почали знімати настільки масштабні фантастичні картини – звичайно, приємно. Ось тільки роботи над помилками в них – непочатий край. Одна справа – «запозичити» деякі елементи з голлівудської фантастики, інша справа – їх грамотно втілити у власній картині. Чого тільки варта головна бійка першої частини «Населеного острова». "Main event of the evening!", як сказав би ринг-аноунсер в професіональному боксі :) Мова, звичайно, про сутичку Мак Сима з вуличною бандою. Все виглядало настільки неправдоподібно, що склалась думка, ніби для зйомки цього епізоду Бондарчук спеціально з минулого виписав радянських постановників боїв :)
Не сподобалась також постійна зміна кольорової гамми картини. Танці кольору від яскраво жовтого до темно-синього, можливо, і покликанні показати різноманіття світу планети, але насправді викликають лише банальний дискомфорт.
До речі, перед написанням власного відгуку я не полінився переглянути рецензії на стрічку в Уанеті. Здивувала жорстка критика посмішки головного героя . У книзі слова «посміхався» і «Мак Сим» майже нерозлучні. Більше того, гадаю, саме завдяки цій посмішці російський актор чудово вжився в роль героя братів Стругацьких і став одним з небагатьох, до кого важко висувати претензії за «непереконливу» гру.
…Вже цієї весни на нас чекає друга частина «Населеного острову». Сподіватись, що вона разюче відрізнятиметься від першої і «поправить» загальне враження від проекта, мабуть, марно, але всі крапки над «і» розставить тільки перегляд :)
Оцінка:6/10

5 коментарів:

  1. Відношу себе саме до «непідготовлених кіноманів», тому фільм оцінював максимально неупереджено. В цій картині я не можу виділити ні одного з компонентів, якій мені би сподобався... Відгук - http://slava.in.ua/2009/01/09/obitaemyj-ostrov.html

    P.S. Скажіть, а чи не можна зробити, щоб профіль коментуючого якось зберігався, бо вводити кожного разу важкувато. І чи не можна включити редагування своїх коментарів?

    ВідповістиВидалити
  2. На жаль, платформа Blogger ще далека від досконалості. Скажімо, редагувати коментарі неможливо. Єдиний вихід, який рекомендує офіційна довідка – стерти старий коментар і написати новий… Стосовно збереження профілю, то якщо залишати коментарі залогінившись через акаунт Гугл, то поля заповнюються автоматично. А от як зберігати профіль коментуючого з stand-alone блогу – я не знаю. Якщо щось дізнаюсь з цього приводу – відпишусь.

    Що може втішити, так це те, що кілька місяців назад ситуація з коментуванням на платформі Blogger була значно гірша :) Попередній варіант коментування (на окремій сторінці) ще можна побачити на багатьох blogspot-блогах і «оцінити» його «зручність»…

    ВідповістиВидалити
  3. "Скотный Двор", а не "Ферма", как я помню. Именно так решили назвать свою ферму Сноубол и Наполеон

    ВідповістиВидалити
  4. В лінку, який я навожу в статті, теж пише "Скотный Двор", але в принципі варіантів перекладу назви повісті "Animal Farm" більше як півдюжини.
    Я вибрав той, який мені більше довподоби

    ВідповістиВидалити
  5. "Farm")) Ну да ладно. Кстати, думаю посмотреть фильм.

    ВідповістиВидалити