понеділок, 16 лютого 2009 р.

5 невідомих


Назва в оригіналі:Unknown
Рік: 2006
imdb
КиноПоиск.Ru


Непоганий триллер з нестандартним сюжетом. Так, на початку паралелі з першою «Пилою» більш, ніж очевидні, але згодом картина переходить на свої – незалежні – рейки та рухається по ним аж до кінця.
Передбачуваність – це одна з головних проблем, з якими стикається сучасне кіно. Подивившись певний мінімум фільмів різних жанрів, можна без зайвих зусиль прогнозувати розвиток сюжету кожної другою кіноновинки. «5 невідомих» - один з тих рідких (на жаль, рідких) випадків, коли абсолютно неясно, що трапиться в кожній наступній сцені. І це – головне достоїнство картини.
Ніби все просто, ніби перед нами класична суміш дешевого бойовика та триллера, проте з кожним кадром переконуєшся, в помилковості таких поверхневих суджень. Взагалі, «5 невідомих» - це чудовий приклад, як можна взяти стару заїжджену тему, додати трохи режисерської майстерності та нестандартного сценарію, щоб на виході отримати пристойне кіно.
На жаль, приблизно посередині картина трохи «провисає», експлуатуючи успішний початок і відтягуючи кінцівку. І це при достатньо скромному хронометражі. Але в цьому плані їй все-одно дуже далеко до деяких «напружених екшенів», від перегляду яких тягне на міцний та спокійний сон.
Нетиповим для жанру картини я б назвав ряд психологічних питань, які вона піднімає. Дуже цікаво спостерігати за людьми, які на певну мить «починають діяти з чистого листа», не пам’ятаючи нічого про своє минуле. Щоправда, вважаю режисер в кінці картини таки дещо перегнув палку з ефектом поступового повернення пам'яті. Занадто часто обманюючи глядача, можна просто-напросто його «відлякати». Хоча, можливо, такий фінал є найсправедливішим…
До речі, незважаючи на порівняно свіжу дату прем’єри, ця картина була мені абсолютно незнайома. Подивитись її я вирішив, прочитавши схвальну рецензію в «кінематографічному» блозі slava.in.ua На даний момент, там розміщено вже більше сотні рецензій на різні картини, велику кількість з яких я ще не бачив. Читаючи їх, сподіваюсь в майбутньому знайти ще не один хороший фільм для перегляду.
Оцінка 7/10

1 коментар:

  1. Дякую, що згадали мій блог) Приємно. Заходьте ще...

    А картина для перегляду цінителям жанру обовязкова!

    ВідповістиВидалити