понеділок, 2 лютого 2009 р.

Ж.К.В.Д.


Назва в оригіналі: JCVD
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru


Нове амплуа Жан-Клода Ван Дамма. Картина-«сповідь», яка відкриває глядачу зовсім іншу сторону бельгійського актора.
Жан-Клод , як добре всі пам’ятають, був однією з найбільш яскравіших зірок бойовиків 90-х років, а на наших теренах певний час – чи не найпопулярнішим голлівудським актором. Проте згодом кар’єра бельгійця пішла різко на спад. Багато акторів в такому випадку міняють жанр, амплуа, інколи просто роблять паузу чи навіть завершують кар’єру. Але Ван Дамм продовжував зніматись, навіть коли було очевидно, що проекти, в яких він бере участь, настільки низькопробні, що їх не випустять навіть у прокат. Чому так сталось? На це і багато інших питань бельгієць намагається дати відповідь в цій стрічці, яку по великому рахунку можна назвати автобіографічною. Проста, але щира розповідь актора про себе на фоні шаблонного пограбування банку змушує переглянути погляди на деякі речі в кінематографі. Не так давно, я писав про труднощі одного продюсера, однак всі його проблеми просто марніють, на фоні реальної історії реального актора.
На жаль, якщо розглядати стрічку як «окреме» кіно, без автобіографічного підґрунтя, то особливої цінності воно немає. Простенька європейська картина з черговим пограбування та з кількома не надто свіжими жартами. Не допомагає навіть певна нелінійність сюжету.
Інша справа, що по суті, весь фільм являється лише фоном, який Ван Дамм використовує, щоб розповісти свою історію та показати СПРАВЖНЬОГО себе. Так, в його «сповіді» багато банальностей, але та очевидна щирість, з якою актор звертається до глядача буз сумніву заслуговує на повагу.
Я не впевнений, що ця картина буде цікава великій кількості людей. Але гадаю, що бувшим фанатам актора та й просто людям, яким подобались його стрічки все-таки варто переглянути цей фільм.
На завершення, хотілося б висловити сподівання, що бельгієць ще знайде себе у Великому Кіно і побажати йому в цьому успіхів.
Оцінка: 7/10

4 коментарі:

  1. побігом переглянув кілька відгуків на imdb.com... вирішив, що треба дивитися кіно. дякую за рецензію: не чув цієї назви, тож і не взявся б шукать.

    ВідповістиВидалити
  2. “дякую за рецензію” – завжди будь-ласка :)
    На мою думку, стрічці дуже далеко до «one of the year's best films», як пишуть деякі відвідувачі IMDB, але щось в ній все-таки є…

    ВідповістиВидалити
  3. на imbd я переважно пропускаю екстатичні відгуки, орієнтуючись на стримані та негативні... але фільм зацікавив.

    ВідповістиВидалити
  4. > вирішив, що треба дивитися кіно
    ...і переглянув. фільм менісподобався -- тож дякую за підказку =) гра жквд таки змусила по-новому поглянути на нього як актора.

    > на фоні шаблонного пограбування банку
    о, я би так не сказав. пограбування не шаблонне, ні, і не лише завдяки тому, що жквд (не)вчасно опинився в поштовому офісі...

    ВідповістиВидалити