суботу, 13 грудня 2008 р.

Смертельна гонка


Назва в оригіналі: Death Race
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru

Чесно кажучи, перелік картин, в яких останнім часом знімався англійський актор Джейсон Стейтем не вселяв оптимізму. Крива успішності стрічок за його участю невпинно рухалась вниз. Починав-то він з неймовірних фільмів Гая Річі, а от останні кілька робіт актора(«Адреналін», «Війна», «Пограбування на Бейкер-Стріт») нічого окрім розчарування не викликали. І ось черговий фільм, в якому англійцю запропонують сісти з а лівосторонній руль :)
Одним словом, до перегляду приступив із погано прихованим песимізмом, очікуючи чергову «сірість». На щастя, вже стартові кадри фільму допомогли позбавитись від цього відчуття.
Картина здивувала, і здивувала приємно. Перші слова, які прийшли на думку – «Таке ж зараз ніде не знімають!» Броньовані автомобілі з кулеметами на капотах і гранатометами на даху намотують коло за колом не жаліючи ні себе, ні суперників. Звуки зіткнень здатні заглушити лише звуки вибухів. Кількості куль випущеної за одиницю часу могли б позаздрити союзники під час висадки в Нормандії. Екшн, чистий екшн, який затягує глядача наповну!
Найцікавіше те, що в картині не придумано нічого нового. Проте з відомих інгредієнтів Полу Андерсону вдається приготувати справді вибуховий коктейль. І як я взагалі міг сумніватись в стрічці, яку знімав режисер «Обителі зла»??
Наївно, очікувати від головних героїв надмірних драматургічних талантів, але, як не дивно, й того що вони демонструють, виявляється достатньо. Відверто позитивних героїв немає в принципі. В кожного свої цілі і свої методи, що значно більше схоже реальність.
Окремо виділю місцеву начальницю тюрми зі сталевим блиском в очах(Джоан Аллен, здається, і костюм з «Ультиматума Борна» не довелось міняти). Який тоталітаризм, помножений на егоїзм і повну зневагу до життя інших людей! Мені здається,що чоловік-актор подібну роль просто би не потягнув :)
Описувати гонки, свідомо не буду. Це треба бачити, а не читати !По своїй задумці фільм вдався на всі 100. Сумніваюсь, що хтось із глядачів залишиться розчарований. Я – так точно ні. До речі, в мене навіть виникла ідея переглянути прототип - «Сметрельну гонку 2000», зняту в 1975 році за участю Сільвестра Сталоне.
…Схоже, що після «Гонки» і третього «Перевізника» амплуа голлівудського гонщика приклеїться до Джейсона Стейтема надовго. До речі, що там з підбором кадрів до четвертої частини «Форсажа»? Віну Дізелю і Полу Уокеру помічники не потрібні? ;)
P.S. Преамбула фільму, яка пояснює, чому власне виникла ситуація, при якій стали можливі «смертельні гонки» доволі банальна і типова для фантастичних фільмів. Проте, якщо після неї фільм поставити на паузу і поклацати пультом по каналах новин…
Оцінка: 8/10

Немає коментарів:

Дописати коментар