пʼятницю, 26 листопада 2010 р.

Справжнє кохання



Назва в оригіналі:True Romance
Рік: 1993
imdb
КиноПоиск.Ru


Не перестаю дивуватись особистістю Квентіна Тарантіно. Якимось неймовірним чином в нього щоразу виходить здивувати глядача по-новому. Саме такі думки були в мене після перегляду кіноновели Тарантіно з фільму «Чотири кімнати». Щоправда фільмів від Квентіна не так вже й багато, тому доводиться звертати увагу і на те, до чого він не має прямого відношення, а, скажімо, лише пише сценарій. Отже, після «Чотирьох кімнат» захотілось ще чогось «тарантіновського». Вирішив глянути на «Справжнє кохання». Воно зняте в 1993 році Тоні Скоттом по першій частині велетенського сценарію, який в свій час написав Тарантіно. Другу частину в 1994-му успішно зіпсував Олівер Стоун (його «Natural born killers» я дивився кілька років тому. Більш бридкішого та огиднішого фільму відтоді згадати не можу).
Не скажу, що чекав чогось неординарного. Ви ж прекрасно знаєте, що таке фільми від Тоні Скота: кислотна жовто-зелена картинка, багато претензій на екшн, неясна біганина протягом всього фільму, Дензел Вашингтон зі стурбованим виразом обличчям і завжди простий як п'ять копійок фінал картини. Якщо забути про Дензела Вашингтона, то Скотт в «Справжньому коханні» зняв напрочуд типове для себе кіно, в чергове довівши, що із спільного у нього зі своїм братом - Рідлі Скоттом - лише прізвище, але не талант.
Не хочу, щоб у вас склалось хибне враження. True Romance не таке вже й поганеньке кіно – є там і достойні епізоди, особливо на початку. Олдмен та Уокен, зокрема, видаються просто-таки створеними для ролей негідників. Але коли арена дії переміщується з Детройту в Лос Анжелес, починаєш поступово розчаровуватись.
До речі, про «місце дії». Що ви знаєте про Детройт? «Місто американської автопромисловості» - скажуть одні. «Вотчина Емінема та хокейної команди «Red Wings» - додадуть інші. Факт полягає в тому, що Детройт на даний момент вмираюче місто. З одним із найвищих рівнем бідності та злочинності в США. Думаю, це трохи пояснює чому легендарного «Робокопа» знімали саме тут. Детройт розцвів завдяки промисловості в середині минулого століття. Завдяки цій же промисловості, яка не витримала конкуренції з японцями та європейцями, а також енергетичним кризам 20 ст., місто тепер успішно загниває. «Дженерал Моторс», «Форд», «Крайслер» - на цих китах в свій час трималось тут все. MotorCity – це друге ім’я Детройту.
Чесно кажучи, доля Детройту на порядок цікавіша і трагічніша сюжету True Romance. Місто, яке 50 років тому налічувало більше 1,6 мільйона населення тепер не дотягує навіть до мільйона. З 900 тисяч сучасного населення 81(!) відсоток складають темношкірі. Кожен третій житель Детройта живе за межею бідності. Завдяки бунтам незадоволених працівників ще в 60-ті роки почалась так звана «втеча білих з Детройту» . Тільки в Детройті для приїжджих є змога помилуватись таким унікальним явищем як «міські прерії» - це бувші житлові квартали, покинуті своїми власниками і знесені місцевою владою, щоб у наркоторговців не виникало бажання створювати там притони. В надії хоча б якось оживити місто, в його центрі був побудований бізнес квартал з кількома хмарочосами. Але, як не дивно, наявність хмарочосів не надто допомогла економіці міста.
Не дивно, що головна героїня фільму з іронією говорить про те, що її кохання розпочалось в такому місті як Детройт. Не дивно й те, що при першій же можливості вона це місто залишає…
Чому мені не сподобалось «Справжнє кохання»? Не знаю. Можливо, тому що режисер не використав весь потенціал такої великої ватаги хороших акторів. А може справа в антипатії до головних героїв стрічки. Ну аж ніяк не тягнуть вони на людей, за яких хочеться вболівати. Жадність, жорстокість, брехливість – всі ці якості потрохи «випливають» на протязі фільму. А тут ще й притягнута за довжелезні вуха розв’язка…
True Romance – досить непересічне кіно, яке варто подивитись будь-якому кіноману. Але, в той же час, це кіно, яке я навряд чи комусь особливо порекомендую...
P.S. Сподобалась фраза головного героя: I knew something must be rotten in Denmark. Судячи з усього, Шекспір в Детройті популярний :-)
Оцінка: 6/10
,

5 коментарів:

  1. Не дивився, хоча планую.
    Хіба "Справжнє кохання" та "Природженні вбивці" пов"язані між собою? Здається ні.
    Як зауважив Квентін, у Тоні Скотта кадр не перевищуе 10 секунд :-)

    ВідповістиВидалити
  2. В тому вигляді, в якому ці картини зняли Скотт та Стоун вони між собою не пов'язані. Але спочатку це був один великий сценарій, який Тарантіно продав, що зняти "Скажених псів". І як на мою думку - зробив абсолютно правильно :-)

    ВідповістиВидалити
  3. Нічого собі, невже "Природженні вбивці" дійсно такий бридкий?) Ну жорстокий, звичайно, кривавий, є таке, але "найбридкіший"... точно не для мене. Чесно кажучі, мені скоріше сподобався, чим ні. Така собі нова історія Боні і Клайда в наш жорстокий час. Зі своїм стилем і яскравим Вуді.

    ВідповістиВидалити
  4. 2 Слава: Діло навіть не в рівні жорстокості в "Natural born killers", а в тому, з яким задоволенням цю жорстокість режисер та головні герої смакують. Як згадаю, ці, вибачте, обличчя "сучасних Боні і Клайда" одразу починаю жалкувати, що цьому дуету видали акторські ліцензії.

    ВідповістиВидалити
  5. 2 Цінитель: В реальності теж є люди, які смакують жостокість із задоволенням, цей фільм саме про таких. Хоча я розумію, про що ти, і не сподіваюсь, що така подача матеріалу, як у ПВ може всім сподобатись. Це абсолютно нормально.

    Мені, наприклад, дуже сподобались "Мучениці", але більшість глядачів не може висидіти і перших 20 хв дійства, бо на їх погляд це "занадто".

    ВідповістиВидалити