неділю, 31 жовтня 2010 р.

Інколи краще жувати, ніж знімати


Картини в сьогоднішньому огляді об’єднує те, що всі вони в тій чи іншій мірі пов’язані з релігійною тематикою. Відповідь на те, що буває, коли Голівуд лізе в релігію, а також чому всі картини сьогоднішнього огляду можна сміливо пропускати повз увагу, шукайте нижче.


Книга Ілая



Назва в оригіналі:The Book of Eli
Рік: 2010
imdb
КиноПоиск.Ru


Гнівно критикувати картину язик все-таки не повертається. Нічого особливого, проте й відвертим провалом не назвеш. Такий собі бойовичок середньої руки епохи пост-апокаліпсису з нетривіальною кінцівкою. Ба більше, перші хвилин п’ятнадцять його навіть цікаво дивитись! Проте далі сценарій замінюють фразою «крутий ковбой входить у вороже місто», і глядачу стає відверто нудно. Головний герой (Ілай, як нескладно здогадатись із назви) не кваплячись прокладає свій шлях через натовп ворогів, ліниво пострілюючи з берданки та відмахуючись блискучим тесаком. Він рухається на Захід, він несе свою Книгу. Щоб життя не здавалось простим, у нього на шиї висить молоденька «героїня», яку теж доводиться захищати.
Нудно, дешево, неоригінально. Фільм не сприймається ні як бойовик, ні як притча. Звичайно, останні хвилини картини змушують подивитись на речі по-іншому, але дивитись заради них цей затягнутий фільм зовсім не обов’язково.
Оцінка: 6/10
,

Легіон



Назва в оригіналі:Legion
Рік: 2010
imdb
КиноПоиск.Ru


Куди рухається людство, якщо фільми подібного роду примудряються збирати непогану касу? Жменька вцілілих людей в закусочній «in the middle of nowhere» відстрілюється від зграї духів та одержимих, в надії «дати людству другий шанс». Дурнішим за сценарій цієї картини виглядає тільки його реалізація. Повзання по стелі, одинокі фургончики з морозивом, фінальний двобій ангелів - і ти мимоволі починаєш шкодувати, що страйк американських сценаристів закінчився так рано. Якщо якимось дивом ви потрапите на перегляд цього шедеверу, негайно вимикайте мозок, це збереже його ресурс.
Бувають картини, які не варто дивитись, а бувають картини, які не варто навіть знімати. Останній варіант якраз про «Легіон»
Оцінка: 3/10
,

Догма



Назва в оригіналі:Dogma
Рік: 1999
imdb
КиноПоиск.Ru


Стрічка задумувалась як інтелектуальна іронія на релігію, а в результаті отримали бездушний відразливий треш. Я не стану згадувати про те, що картина образила почуття багатьох віруючих людей – схоже на це автори сподівались в першу чергу. Натомість скажу, що дивитись без огиди певні епізоди цього «кіна» було просто не можливо. Я ще б зрозумів, якби стрічка іронічно вказувала на «недоліки та перегини». Але я не розумію, як можна знімати фільм прийнявши постулат «для нас немає нічого святого» за догму?
Про що думав режисер знімаючи цю беззмістовну м’ясорубку в фіналі? А …знаю! Мабуть, він просто хотів зняти «найбільш беззмістовну м’ясорубку в фіналі». Нехай вас не вводять в оману прізвища акторів – практично ніякої акторської гри тут немає. Вона і не потрібна, оскільки режисер грає в безпрограшну гру – «Шокуй глядача якоюсь дурницею спочатку, а далі робимо все що завгодно, ніхто вже не зверне на це увагу».
Я не зрозумів ні мети, ні засобів цієї картини. В свій час стрічка викликала значний резонанс. Приблизно такий резонанс, який викликає шматок болота вкинутий в чисту воду. Це найбільш влучне порівняння, яке приходить на думку в даному випадку.
Оцінка: 4/10
,

8 коментарів:

  1. Ставите 6 посредственному фильму.
    А фильму, который очень тонко играет на грани 4. Стеб и юмор очень тонкий в Догме. Ну и то, что до прошлого года - это был самый продаваемый дВд в Америке о многом говорит.

    ВідповістиВидалити
  2. @цінитель
    бачив «книгу ілаї» (3/5 поставив би хіба що з велииииким натягом, а пригадавши ipod — 2/5 макс.) та «догму» (давно… думаю, теж 2/5). цікаво, що про жоден з цих двох не писав у себе в блозі… гхм.

    ВідповістиВидалити
  3. @старий лев
    > …это был самый продаваемый дВд в Америке о многом говорит

    мені говорить, — але, мабуть, зовсім не те, що тобі =)

    ВідповістиВидалити
  4. Сприймати "Догму" серйозно - велика помилка. Це лише стьоб та чорний гумор на грані фолу (а для декого - за цією гранню), тому і дивитись на це треба відповідно. 4-/5

    Про "Легіон" навіть сказати нічого. 2/5

    "Книга Ілая" не шедевр, але на один раз глянути підійде, є красиві кадри. 3/5

    ВідповістиВидалити
  5. 2 Серый Лев - власне в цьому блозі посереднім фільмам я якраз і ставлю "6" або "5". Картини отримавши нижчі оцінки для мене не просто "посередньості", а "посередньості, які мене роздратували"

    2 tivasyk Ех, шкода, що продукції Apple не було в Аватарі. Подивився я б на твої враження ;-)

    2 Слава Знаю, ти полюбляєш жанр постапокаліпсису. Дай відповідь на одне єдине питання, бо я стосовно нього в повній невизначеності. "Звідки вони всі там беруть бензин??" :-)

    ВідповістиВидалити
  6. Книга Илая мені не сподобався особливо з тим фіналом, де дівчина втикає капельки айпода. Це так примітивно і так тупо, що пафос весь губиться. Ну примітив.

    Про бензин, це все умовні речі, не треба так сприймати деякі речі, коли хочуть показито що інше. Виділити почуття персонажа подію, а вже зображальні методі іноді можуть бути умовними. А я кщо так, то це як у Божевільному Максові - у крутих босів завжди є заначка, яку вони викрадають, відбирають і все таке))

    Про Догму теж не згоден, просто потрібно знати, хто і що таке Сміт Кевін. Гумор американський різний буває.

    Легіон не дивився, але впевнений теж 3 поставлю.

    ВідповістиВидалити
  7. 2 Qilinas Та що ж ви всі так до того нещасного ай-пода причепились? :-)
    Стосовно "Догми". Невже ти справді думаєш, що знання хто такий "Сміт Кевін" якимось чином скрасить певні сцени з "Догми" після яких хочеться кудись плюнути ?

    ВідповістиВидалити
  8. Ipod на справді нідочого, тут скорыше до чого те тупе дывчисько))))
    Не знаю, не знаю... Тот же говномонстр, не спорю, это отвратительнайшая штука, но всё же это лишь нюансы))

    ВідповістиВидалити