вівторок, 11 травня 2010 р.

І навіть не срібло...


Продовжую ділитись розчарувннями про переглянуті фільми. Цього разу мова йтиме про картини з фантастично-пригодницьким нахилом.


Зоряний шлях



Назва в оригіналі:Star Trek
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru


Люблю наукову фантастику. Надзвичано. Але чим знімати фільми на зразок «Стар Треку», то вже краще не знімати нічого. Так, легендарний серіал в якості основи. Так, оригінальний та багатий всесвіт. Так, чергові мільйони вкладені в спецефекти. Але це все забувається, коли намагаєшся вдуматись в той абсурд, що демонструється на екрані. Таке враження, що режисер намагається вигадати свій власний жанр з жорстким віковим цензом – людей старших за 16 років пускати на сеанс категорично не рекомендується. Ось тільки проблема – вся фанатська база «Стар Треку» вже давно перетнула цей вік.
Наведу лише єдиний епізод, який цілковито характеризує картину. Космічна флотилія відправляється в рейд. Проте один корабель все ніяк не може здійснити стрибок в гіперпростір. Діалог на капітанському мостику:
- Нічого не розумію… А ви точно відключили гравітаційні компенсатори?!
- Ой, вибачте, я забув, сер…

Оцінка: 4/10
,

Воїни світла



Назва в оригіналі: Daybreakers
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Ви коли-небудь намагались підрахувати скільки всього фільмів про вампірів було вами переглянуто? Якщо ні, то і не намагайтесь. В мене інколи складається враження, що єдиний жанр, який може посперечатись по кількості знятих картин з вампірською тематикою – це романтичні комедії. Автори «Дейбрейкерс» намагались підійти до справи творчо – нам демонструється такий-собі світ «навпаки». Вампіри – абсолютна більшість жителів планети. Кількість ще не ініційованих людей зменшується з кожним днем. Взагалі-то люди і досі існують лише через одну банальну причину – вони служать кормовою базою.
Власне цей «нестандартний» підхід – єдине, що можна записати в заслугу картині. Все решта – повтори, штампи, непереконлива акторська гра і провальна кінцівка. Мабуть в якомусь з каліфорнійських ангарів завалялось забагато каністр з фальшивою кров’ю, яку обов’язково треба було якось використати. Іншої причини в режисера влаштовувати таку різню в фіналі я просто не бачу. А ці наївні спроби заінтригувати глядача можливим продовженням… Ех..


Оцінка: 6/10
,

Міла мла



Назва в оригіналі:Whiteout
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Антарктика та Кейт Бекінсейл – ці два фактори переважили низькі глядацькі рейтинги на ІМДБ та КіноПоиску. Тепліше вдягнувшись я приготувався слідкувати за пригодами героїні Бекінсейл по розслідуванні низки вбивств, що відбуваються на найпівденнішому континенті Землі. Але вже перша сцена (флешбек з п’яними росіянами на борту військового корабля) чітко прояснила якість цього «кіна». «Біла мла» - це хороший варіант в якості запасного ДВД, коли рішуче немає що подивитись. Не більше. Лінійний сюжет, якісь надумані труднощі та інтриги. Любителів достовірності теж чекає розчарування – нічого більш менш об’єктивного про Антарктику не показано. Схоже, що єдина інформація, якою володів режисер перед зйомками про цей континент, це стійке переконання – «там холодно».
Підіб’ємо баланс по картині. В актив можна записати красиву Кейт, в пасив – все решта.

Оцінка: 5/10
,

Населений острів: Сутичка



Назва в оригіналі: Обитаемый остров: Схватка
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Із здивуванням побачив цей фільм в правому сайдбарі свого блогу. Я ще не позбавився від цієї картини? Вже і не пам’ятаю, що за низьку оцінку я вліпив першій частині, але оцінка за другу вищою не буде. «На вскидку» можу згадати лише дві сильні сцени: діалог Мак Сима з «оракулом» в ямі, та першу хвилину, коли Мандрівник побачив, як всі навколо нього падають в депресії під дією випромінювача. Дві сцени – це замало для всього фільму.
Чому в якості головного протистояння другої частини було обрано дуель Мак Сима і Мандрівника, коли вони по суті союзники? Мабуть, цим питанням режисера Бондарчука просто дістали :) Про жодну інтригу теж говорити не приходиться - росіяни зняли кіно чітко по книзі, мабуть сподіваючись, що Стругацьких читало не так вже й багато людей серед сучасного глядача. Спецефекти – я ніби потоптався по них в першій рецензії тому більше нічого говорити не стану.
На початку сьогоднішнього посту я написав, що краще нічого не знімати, аніж знімати речі на зразок «Стар Треку». До «Населеного острову» ці слова віднести не можна, але все ж таки фільм вийшов досить посереднім.

Оцінка: 5/10
,

Контакт



Назва в оригіналі:Contact
Рік: 1997
imdb
КиноПоиск.Ru

Така собі «життєва» фантастика, адже події описані в стрічці можуть трапитись в будь-який момент існування людства.
Не затягнуло. Можливо, основна причина – це те, що головним героєм картини є жінка, якій весь час намагаються поставити підніжку підступні чоловіки :) Якщо ж відкинути жарти, то в сухому залишку залишиться надмірно затягнутий, але при цьому все-таки непоганий фільм про трудові будні астронома-мрійниці. Фантастична складова стрічки мене не вразила, а от побутова (зневіра, інтриги, приписування собі чужих заслуг, сліпа людська дурість) змальована чудово. Не шедевр звичайно, але, можливо, саме цей фільм варто показувати людям, які мають свою Мрію і йдуть до неї попри все.
Щодо кінцівки… В мене є похмура підозра, що в разі справжнього Контакту все скоріше відбудеться по сценарію змальованому в «9 районі», а не по тій ідеалістичній картинці показаній нам тут.

Оцінка: 6/10
,

9 коментарів:

  1. Згоден з усім, окрім Стар треку. не є фанатом, ходив у кіно, сподобалось. не часто випускають такі зважені фільми в цьому жанрі.

    ВідповістиВидалити
  2. "Зоряний шлях" дуже сподобався (може тому що серіал ніколи не дивився і був взагалі не в темі), "Воїни світла" дійсно дуже посередня стрічка, "Біла мла" - жаль витрачених на квиток грошей, "Населений острів: Сутичка" - це просто жах, набагато гірше першої частини (яка сама по собі була не фонтан), "Контакт" для того часу непогана фантастика, але передивлятись немає бажання.

    ВідповістиВидалити
  3. @hellveen @слава — огоспадє… звісно, смаки — матерія тонка, проте… бажаю вирости з віку «зоряних воєн» і подивитися щось справді хороше з фантастичного кіно. або хоча б посереднє — як от оригінальний серіал «star trek» або новий (відносно першої спроби) «battlestar galactiva».

    бо коли старий серіал виявляється кращим за новий фільм «а мотивами», та ще й настільки — це вже діагноз, хроніка.

    @цінитель & @слава — від «контакту» в мене значно сильніші й кращі враження. цитую себе: «як будь-яка справді хороша фантастика, ця історія — не про інопланетян, а про те, чого насправді шукає людина в безкінечності космосу, і... що вона знаходить.» тож все-таки срібло, як на мене =)

    ВідповістиВидалити
  4. хибодрук… мало бути battlestar galactica, звісно.

    ВідповістиВидалити
  5. Дивлячись на різноманіття вражень, прийшов до однієї простої думки: якби кожному кіноглядачу дозволили викреслити хоча б один фільм з історії кінематографу, який йому не сподобався, то… ми б залишились без історії кінематографу :-)

    ВідповістиВидалити
  6. Якщо хочеш подивитись справжню оригінальну фантастику дивись Firefly. Усі його 14 серій надовго позбавлять тебе земного тяжіння.

    PS. Дивитись строго у перекладі Tycoon studio

    ВідповістиВидалити
  7. 2 nixau Спасибі за рекомендацію! Щоправда зараз я практично не дивлюсь серіали, але матиму на увазі на майбутнє.
    До речі, фільм "Міссія Сереніті" був далекий від того, щоб позбавити мене "тяжіння", але допускаю, що серіал може бути значно кращим за фільм (як це сталось наприклад із "Секртетними матеріалами")

    ВідповістиВидалити
  8. Тоже не соглашусь с оценкой к Стар треку. Я кстати так глянул, многим прожённыи трекерам фильм этот ничего так. А это уже кое что.
    Неплохо Абрамс поиграл с звуком. У Лукаса к примеру в космосе был звук(что противоречит реальности), но это было забавно. А у Джэй-Джэя переход в космос это наоборот, переход в совершенно иную реальность. Он бесконечен и его безмолвие давит. Да и ненавязчиво всё так прошло, без соплей и самопожертв тупых

    ВідповістиВидалити
  9. >>> але допускаю, що серіал може бути значно кращим за фільм

    Особисто я їх не розділяю - важко розділити єдиний організм. Фільм трохи інший. Перш за все тому що він мав кілька реверансів у бік пересічного глядача який не бачив і не міг бачити Firefly. Загалом фільм вважають дещо гіршим. Особисто я приймаю його таким яким він є - це адаптована проекція Firefly на великий екран. А сам Firefly - геніальний.

    ВідповістиВидалити