середу, 17 лютого 2010 р.

Скажений Макс - під куполом трилогії


Нечітко пригадую, що на початку 90-х вже переглядав не то другу, не то третю картину франчайзу. Туманні уривки оповиті серпанком “легендарності” - ось все, що я пам'ятав про пригоди Макса. Тому ось уже кілька останніх років планував переглянути трилогію повністю, але ці наміри весь час відкладались. До тепер. Благо сучасний кінематограф, в переважній мірі штампуючи клони безглуздих бойовиків і тупуватих комедій, цілком дозволяє час від часу занурюватись в глибини океану класики світового кінематографу.
Не те щоб малобюджетні картини зняті в австралійських пустелях з молодим Мелом Гібсоном в головній ролі якось претендували на звання незаперечних шедеврів, але свій слід в кіно вони, безумовно, залишили. Особливо це справедливо для прекрасної другої частини франчайзу - “Воїн дороги”. Вона вигідно вирізняється на фоні простоватої першої і нудної третьої. Проте, про все по порядку...


Скажений Макс



Назва в оригіналі:Mad Max
Рік: 1979
imdb
КиноПоиск.Ru

Дія всіх трьох картин відбувається в постапокаліптичному світі, але в кожній з них цей “апокаліпсис” зображено дещо по іншому. Попри всі старання режисера втримати трилогію в стрункому сюжетному руслі, зв'язок картин між собою більш ніж умовний. По великому рахунку, їх можна дивитись окремо, не втрачаючи майже нічого.
Особливо “відірваною” виглядає перша частина, в якій немає практично нічого “постядерного”. Натомість глядачу демонструються звичайні гонки на магістралях, в яких “хороші хлопці” не дають спуску “поганим хлопцям”. Ця історія плавно переходить в комбінацію “банда байкерів полює на сім'ю хорошого хлопця”, щоб згодом трансформуватись в “хороший хлопець перетворюється на Скаженого Макса і полює на банду байкерів”.
До виходу на екрани “Відьми з Блер”, “Скажений Макс” впевнено утримував лідерство в номінації найкраще співвідношення бюджету до отриманого прибутку. Знятий практично за четверть мільйона він приніс в прокаті своїм творцям неймовірні доходи. Тогочасній публіці сподобались “безбашені” гонки по автомагістралям, проте сучасний глядач не побачить в “Максі” майже нічого цікавого. Стрічок на подібну тему відтоді було знято настільки багато, що всю початкову оригінальність австралійської картини просто важко помітити.
Якщо коротко, то перша частина мене розчарувала. Зате друга..
Оцінка: 6/10
,

Скажений Макс 2: Воїн дороги



Назва в оригіналі: Mad Max 2
Рік: 1981
imdb
КиноПоиск.Ru

виправдала найсміливіші сподівання. Власне кажучи, саме цей фільм я б назвав справжнім “Скаженим Максом”. Простий та логічний сюжет, яскраві персонажі, драматизм та драйв в кінці-кінців! Що й казати — якщо ви не бачили фінальну сцену погоні з “Воїну дороги”, то просто марно вважаєте себе любителем кіно :)
Не берусь підрахувати скільки нового принесла стрічка в світове кіно та скільки раз потім її по всякому копіювали. Зате більш ніж впевнений, що таку класну фантастику не дарма вважають одним із найяскравіших екшн-фільмів 80-их.
Світ, в якому існує лише одна цінність — паливо. Світ, в якому дороги перетворились на життєві артерії, біля яких намагаються вижити жменька людей. Світ, в якому вціліє лише той, в кого надійніша машина, міцніші нерви та повний бак бензину.
Без сумніву, неймовірний фільм! Ну-мо перегляну я ще раз сцену погоні... :)
Оцінка: 8/10
,

Скажений Макс 3: Під куполом грому



Назва в оригіналі:Mad Max Beyond Thunderdome
Рік: 1985
imdb
КиноПоиск.Ru

Після “Воїну дороги” я сподівався на таке ж драйвове продовження, але творці картини чомусь вирішили інакше. Макса пересадили з автомобіля на верблюжу упряжку, всунули в стрічку Тіну Тьорнер, вчергове “перемалювали” світ франчайзу і пішли по неквапливій “філосовській” доріжці...
Не стану сперечатись — місцями “Під куполом грому” дивитись цікаво, певні моменти досить навіть нічого, але в цілому картина залишає по собі прісне враження. Наче розуміючи свій промах, режисер в самому кінці повертає в сюжет “класичні перегони”, але це лише підкреслює загальну невдачу фільму.
Міллер на протязі трьох фільмів шукав рецепт ідеального “постапокаліпсису”.
У “Воїні дороги” він його знайшов. Але повністю очевидним це стало лише після прем'єри “Під куполом грому”..
Оцінка: 6/10
,

До речі, скоро на екрани планують випустити четвертого “Макса”. Вже без Гібсона, який на думку режисера занадто старий, зате з потужним рядом нових спецефектів. Що ж, подивимось...

6 коментарів:

  1. А я би глянув на Макса в роках, це було б дійсно цікаво. А ще кажуть, що не дивлячись на свій вік Гібсон задає всім жару у "Відплаті"))

    ВідповістиВидалити
  2. Розумію, що питання дещо не коректне, але якби ти порівнював кінематографічний "постапокаліпсис" 80-их років із сьогоднішніми картинами (взяти ту ж "Книгу Ілая") - що саме відмітив би?

    ВідповістиВидалити
  3. Мне кстати "Книга Илая" не понравилась. Особенно концовка. Я посоветую "Дорогу", там интересная всеобщая атмосфера, когда ждешь того момента, что гг сожрут канибалы. Хотя тоже не идеальная

    ВідповістиВидалити
  4. "Дорогу" читав приблизно півтора місяці назад. Похмуре та безпросвітне чтиво. Поки що не назбирав ентузіазму на фільм.

    ВідповістиВидалити
  5. Скажи схоже на "Я Легенду"? Хотя этот сняли по "Человек Омега" или как там

    ВідповістиВидалити
  6. З "Я -легенда" в мене все навпаки - фільм бачив(говорю про екранізацію з Вілом Смітом), книгу не читав :-)
    ...Зараз якраз переглядаю опис роману в Вікіпедії - звучить інтригуюче, треба буде прочитати.

    ВідповістиВидалити