неділю, 7 лютого 2010 р.

Доларова трилогія


“Доларова трилогія” Серджіо Леоне, яку геніальний італієць примудрився зняти трохи більше ніж за три роки, безсумнівно стала однією з найяксравіших подій в жанрі вестерн 20 століття. Леоне практично вдихнув нове життя в історії про ковбоїв з револьверами і забезпечив фільмам такого плану довге і ситне майбутнє. Його “спагетті-вестерни” відкрили новий напрямок в тематиці ковбойського кіно. Іронія долі, але картини, які відродили захоплення до цього суто американського жанру були відзняті... в іспанські пустелі, з більшістю іспанських акторів, а режисер та композитор трилогії — італійці.
Попри те, що “Хороший, поганий і злий” являється пріквелом до двох перших частин, я дивився стрічки саме в порядку їх зйомок , адже тільки так можна було відслідкувати “еволюцію” Леоне як режисера, Іствуда як актора, Моріконе як композитора.
Саме поняття трилогії тут досить розпливчате. По великому рахунку, всі картини об'єднує лише персонаж “людини без імені” у виконанні Клінта Іствуда. Неначе бажаючи заплутати глядача, Леоне без жодних комплексів використовує багатьох акторів в різних ролях в залежності від картини. Чого лише варті персонажі Лі Ван Кліфа в “На кілька доларів більше” і в “Хороший, поганий і злий” - спробуйте їх порівняти :)


За пригорщу доларів



Назва в оригіналі:Per un pugno di dollari
Рік: 1964
imdb
КиноПоиск.Ru

Пересічний італійський режисер знаходить мало кому відомого 34-річного американського актора, чия кар'єра явно в крутому піке. На смішну суму ці двоє, спілкуючись виключно через перекладача, знімають кіно. Щоб сильно не перенапружуватись, за основу береться сценарій картини Акіро Куросави “Тілоохоронець” і дещо “адаптується”.
Попри неясні перспективи фільму стається диво і фільм що називається “вистрілює”. Про Леоне та Іствуда дізнається весь світ, а на великі екрани готується вихід продовження.
Зізнаюсь, що порівняння більш пізніх робіт італійця з цією картиною явно не на користь останній. Простий, а інколи по-дитячому наївний сюжет, харизматичні, але абсолютно передбачувані актори, цікаві, але частенько затягнуті сцени, в яких вдесяте повторюється одне і теж — одним словом, я вдячний цій картині, за те, що вона подарувала світу Леоне, Моріконе та Іствуда, проте приблизно через 50 років після зйомок вона виглядає відверто слабко.
До речі, свій класичний прищур Іствуд отримав саме тут, “завдяки” яскравому світлу софітів. В інших картинах зі світлом, звичайно, все було в порядку, але прищурений погляд актора так сподобався публіці, що Клінт вирішив його залишити.
Оцінка: 6/10
,

На кілька доларів більше



Назва в оригіналі: Per qualche dollaro in più
Рік: 1965
imdb
КиноПоиск.Ru

Фільм значно вищого рівня, аніж його попередник. Скажу навіть більше — попри те, що головною перлиною трилогії вважається “Хороший, поганий і злий”, саме “На кілька доларів більше” сподобались мені найбільше. Гадаю саме ця частина стала апогеєм “спагетті-вестернів”, а фінальну сцену можна записувати в одну з найкращих в жанрі.
Як завжди буває в Леоне, грою акторів можна просто насолоджуватись. Вони не хороші і не погані, не брехливі і не щирі — вони СПРАВЖНІ. І нехай нікого не вводять в оману деякі обов'язкові атрибути “спагетті-вестернів” (неймовірна влучність, практична невразливість головних героїв тощо). Це кіно по-справжньому цікаво дивитись. Неймовірно, але одним із головних достоїнств картини є... паузи. Мовчання, довгий погляд, звичайна тиша — як багато можна висловити цими засобами!
Свій найвідоміший “ковбойський” саундтрек Моріконе напише для третьої частини трилогії. Для мене ж справжнім відкриттям стала простенька мелодія з механічного годинника Індіо. Браво!
Оцінка: 8/10
,

Хороший, поганий і злий



Назва в оригіналі:Buono, il brutto, il cattivo, Il
Рік: 1966
imdb
КиноПоиск.Ru

В цій картині Леоне втілив весь свій досвід отриманий за час попередніх зйомок, а глядачі отримали прекрасну і незабутню картину, яка не втратила свого блиску і для наступних поколінь.
Цього разу італієць заручився досить солідним як на ті роки бюджетом. В певних сценах роль масовки навіть грали цілі роти іспанської армії :) Картина знімалась з розмахом — адже її події розгортались на фоні Громадянської війни в США, тому від звичної схеми “невеличке містечко в пустелі — крутий мисливець за бандитами” доводиться відійти.
З кожною наступною частиною трилогії кількість ключових персонажів збільшується з арифметичною прогресією і, як не складно здогадатись, в цьому фільмі їх троє.
Три шукачі пригод, а точніше грошей, які ці пригоди приносять. Три безсердечні ганфайтери, розділення яких на “хороший”, “добрий” і “злий” більш ніж умовне. Жорстока війна між Північчю та Півднем, яка розриває країну, але не зможе завадити тим, хто йде за блиском золота.
Картина досить довга, але питання “дивитись чи ні” просто-напросто не стоїть.
Щодо власних вражень, то зауважу, що тісний зв'язок з військовими діями дещо нашкодив атмосфері “чистого вестерну від Леоне”. Натомість ми отримали пригодницьке кіно з більш широким полем подій...
Оцінка: 7/10
,

4 коментарі:

  1. ага… в чергу на перегляд — ніколи спеціально (свідомо) не дивився цього кіно.

    ВідповістиВидалити
  2. Не зовсім по темі питання: ти написав "в чергу на перегляд", а ти десь цю "чергу" зберігаєш? Тобто користуєшся якимось софтом для збереження думок і планів? Чи залишаєш все на рівні звичайного txt-файлу на робочому столі?

    ВідповістиВидалити
  3. я — коли не взірець невпорядкованости, то принаймні близький до нього. щоправда, далеко не в усих справах (приміром, люблю порядок у речах) — але щодо планів щось почитати чи подивитися, то на 100%.

    себто, мої плани — лише в мене в голові. не знаю, чи добре це, чи погано.

    ВідповістиВидалити
  4. А мне эта триллогия понравилась даже. Все так живенько. Хотя самый лучший "Плохой, Хороший, Злой". Меня в своё время очень даже впечатлил.

    ВідповістиВидалити