понеділок, 21 вересня 2009 р.

Вольт


Назва в оригіналі:Bolt
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru

Змішане в мене відношення до сучасних мультфільмів-блокбастерів. То на шедевр потрапиш, то на нудну посередність. Найпростіше, звичайно, ділити всі мульти на «піксаровські» та «непіксаровські» і ходити тільки на першу категорію :) Але якось і обмежувати себе не хочеться – раптом і у Дрімворкс чи Діснея щось вийде… Стоп! Що значить у Діснея? Вони ж ніби придбали студію Pixar ще в 2006! Так-то воно так, але от чогось одні мультфільми випускаються з логотипом симпатичної лампочки, а інші із замком Сплячої Красуні. І треба сказати, що різниця між ними просто колосальна. У правильності цієї тези я ще раз переконався, переглянувши мультфільм «Вольт».
Перші хвилин десять на екран дивишся з справжнім шоком. Так і хочеться негайно зупинити DVD-плеєр, витягнути диск і з нецензурною лексикою викинути його чим подалі. Згодом сюжет повертається до більш-менш прийнятної реальності і навіть пояснює цей [вирізано самоцензурою] початок. Але перший набір вражень вже є. В середині картини на глядача чекає невеличке «роуд-муві», в фіналі – нецікава розв'язка.
Розглянемо оригінальну задумку про розвінчання супергеройства. М-да…. В Штатах останні роки тільки те і роблять, що одні знімають фільми про супергероїв, а інші розвінчують їх. На цьому фоні наївна спроба «Вольта» якось виділитись заздалегідь приречена на провал.
Гадаю, уважний читач вже здогадався, що сюжет мультика мене, м’яко кажучи не «зачепив». «Ну і нехай з ним, дітям вистачить і цього!» - гадаю половина аргументів на захист мультфільму виглядатиме саме так. Гаразд, тобто мульт цілковито і виключно для дітей? Власне його автори так не вважають, мовляв «це кіно для всієї родини». А де ж тоді кумедні жарти? Де те єдине, що може зацікавити дорослих в цій простенькій історії?! Немає їх. Не знайдеш, навіть якщо дуже хочеться. Несмішний простенький дитячий мультфільм. Який стомлює і швидко набридає…
Традиційно виграшною стратегією є насичення мультфільмів великої кількістю алюзій та відсилок. Не виділяється в позитивний бік «Вольт» і тут. Це ж треба, натякнули на «Матрицю»! Ну просто варто приз за оригінальність давати :) (при умові, що після цього всіх сценаристів розженуть на курси перекваліфікації).
P.S. Треба буде глянути на піксаровський «Вверх» - пора збільшувати кількість позитивних рецензій про мультфільми на цьому блозі …
Оцінка: 5/10

3 коментарі:

  1. Треба буде глянути на піксаровський «Вверх» - пора збільшувати кількість позитивних рецензій про мультфільми на цьому блозі…

    треба! за увесь мульт не скажу, але початок... ням-ням, не дитяча анімація. дивитися обов'язково.

    ВідповістиВидалити
  2. Вольт не такий вже й поганий дитячий мультфільм. Оцінка 5/10 явно занизька, проте у б.я. випадку вище 7 мультику не піднятись.
    Його основною проблемою є невдалий підбір головного героя, він нецікавий, занудний. І як на диво не зовсім привабливий ззовні. Дісней пішов протоптаною доріжкою своїх більш вдалих конкурентів таких як Дрімворкс та Фокс та зробив ще один мультик_про_тваринок_які_розмовляють_із_занудним_головним_героєм_у_якого_складні_внутрішні_переживання_та_дуже_прікольними_другорядними_персонажами.
    У цьому популярному жанрі обов"язковим є психований персонаж, на цей раз це хом"як-фанатик та менш психований - кішка. Разом вони відвертають увагу від песика-лузера.
    Ідея про кіношного героя була непоганою, хоч і не дуже оригінальною, із неї можна було вижати значно більше, а враховуючи безмежні можливості анімації, у рази більше.

    ВідповістиВидалити
  3. 2 tivasyk "за увесь мульт не скажу, але початок... ням-ням" - тобто продовження тебе розчарувало чи ти просто не дивився повністю?

    2 nixau - безсумнівмно, "Вольт" цілком міг сподобатись дитячій аудиторії. Але поставити себе на місце 7-річного малюка я не зміг, тому і оцінив мультик з власної точки зору :)

    ВідповістиВидалити