пʼятницю, 19 грудня 2008 р.

ВАЛЛ·І


Назва в оригіналі:WALL·E
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru
Прекрасний мультфільм! Просто не вистачає слів та думок, щоб достойно описати цей безсумнівний шедевр. Якщо хтось ще його не бачив, то не варто витрачати час на мій огляд. Потрібно просто знайти диск/касету/файл і .. подивитись. Просто переглянувши його, можна отримати заряд позитивної енергії на кілька днів.
Якщо трохи відкинути океан позитивних емоції і проаналізувати, звідки вони взялись, починаєш розуміти яка величезна праця вкладена в мультфільм. Кожна сцена продумана до дрібниць, кожен другий кадр можна хоч зараз вішати в рамку як еталонний зразок комп’ютерної анімації.
(Мульт)Фільм чудово виконаний на технологічному рівні – в мене навіть з’явилась ідея якось переглянути мультик на BluRay носії. Судячи з тих скріншотів, що я бачив – деталізація там просто неймовірна. Але які б ідеальні не були технології, яка красива б не була «обгортка», «Валл-і» не отримав би і половини своєї популярності якби не його «начинка» - власне сама суть цього мультфільму.
Багато сучасних повнометражних мультфільмів знімаються виключно для дитячої аудиторії. Простенький сюжет, невибагливий гумор, яскрава блискуча картинка – ось і вся візитна карточка подібних стрічок. Назвати цільову аудиторію «Валл-і» набагато складніше. Це і мила історія для дітей, і глибокі питання, які відкриваються в мультику перед дорослими, і просто енциклопедія посилань на шедеври світового кінематографа для кіногурманів. Гумор… Над гумором із задоволенням посміються всі. «Валл-і» - це мультфільм для всіх.
Хотілось би детальніше поговорити про згадані вище «кіноцитати». Приємним сюрпризом було побачити тонкі та іронічні посилання на інші стрічки. Чого лише варті реверанси в сторону Стенлі Кубрика та його «Космічної одіссеї 2001». Це і помічник капітана робот-автопілот з «червоним оком», і шедеври класичної музики, які лунають в обох стрічках - «Голубий Дунай» та «Так казав Заратустра».
На жаль, щоб розгледіти всі натяки режисера в мене просто не вистачило знань. Зокрема, читаючи огляди мультика на кіношних сайтах, я з великим здивуванням дізнався, що прогулянки Валл-і з Євою – це пряма відсилка до стрічок Вуді Алена. Повз мою увагу також прослизнуло те, що сцена «висилки» Валл-і в модулі з «Аксіоми» - натяк на «Чужого» Рідлі Скотта (а в оригінальній версії голос комп’ютера модуля ще й озвучила Сігурні Вівер)
Такий підбір картин для кіноцитат не випадковий. Автори мультика зізнались, що при створенні «Валл-і» орієнтувались на фільми 60-70 років. До речі, предмети, які підбирає Валл-і на початку картини – теж з тієї епохи.
Що ж… огляд, чесно кажучи, вийшов занадто емоційним. Але.. Хіба не прекрасно що сучасному кінематографі трапляються речі, які викликають такі емоції!?
Оцінка:10/10

Немає коментарів:

Дописати коментар