пʼятницю, 26 червня 2009 р.

Крикуни


Назва в оригіналі:Screamers
Рік: 1995
imdb
КиноПоиск.Ru

Блукаючи сторінками кінофорумів, я досить часто наштовхуюсь на ностальгічні спогади про кінострічки епохи 90-років. В принципі такі настрої зрозумілі, оскільки загальновідомо, що для багатьох в минулому і трава зеленіша, і небо світліше, і фільми кращі. Звісно, за такою логікою, картини 80-их повинні видаватись ще кращими, не кажучи про фільми 70-их. Ось тільки так склалось, що вітчизняний глядач був дбайливо відгороджений від більшої частини світового кінематографу, аж до початку ери 90-их (ви можете собі уявити фільм «Чужий» в кінотеатрах Радянського Союзу в 1979?? Я теж не можу :) ) Тому коли постає необхідність обхаяти сучасні тенденції в кінематографі, наш глядач обов’язково посилається на «золоті 90-ті», оскільки з картинами попередніх десятиліть знайомий значно гірше.
Одним словом, саме так я «потрапив» на картину «Крикуни», клюнувши на величезну кількість схвальних епітетів та фрази на зразок «ось то була фантастика, не те що зараз».
І ось уже вкотре доводиться розчаровуватись у враженнях «більшості». Картина видалась мені слабкою та нецікавою. В малобюджетних стрічках чарівною паличкою як правило стає неординарний сюжет та гра акторів. Не цього разу, хлопці… Повільна і дещо наївна історія з єдиною інтригою, яку автори стрічки безжально експлуатують без жодного почуття міри. Мова звісно ж про сакраментальне питання «Хто людина, а хто – замаскований крикун?»
Про рівень спецефектів не хочеться навіть згадувати. Для адекватного порівняння на думку одразу приходять картини епохи 60-их. Складається враження, що "Термінатор 2," котрий з’явився на 4 роки раніше(!) знімали прибульці, якщо порівнювати деякі технічні аспекти з «Крикунами». Безумовно, бюджет в Т2 був не 20 (як у «Крикунів»), а 100 мільйонів, але ж це ще не причина такої разючої прірви між картинами в жанрі фантастики!
Але забудьмо про «Термінатора» - все-таки щось хороше повинне знайтись і в «Крикунах». І ви знаєте, таки знайшлось: давненько я не чекав фінальні титри з таким нетерпінням і їх поява зуміла значно підняти мені настрій.
Отже враження. Вже на час своєї появи – а це 1995 рік – «Крикуни» виглядали неоригінально та застаріло. І я сумніваюсь, що через 14 років їх художня цінність зросла хоча б на грам. Мені, як великому любителю фантастики, прикро настільки жорстко критикувати фантастичну стрічку. Проте, інколи об’єктивність буває важливішою за симпатії…
P.S. Як показує практика, далеко не кожна стрічка знята по мотивам творів Філіпа Діка стає шедевром ;)
Оцінка: 4/10

2 коментарі:

  1. Продовження вийшло цього року на відео. Називається ось так: "Screamers: The Hunting"
    Фільм з Пітером Веллером дивився і з думкою автора погоджуюсь.

    ВідповістиВидалити
  2. Ризикну спрогнозувати, що продовження «Крикунів» вийшло ще гірше, аніж «Зоряний десант - 2» ;)

    ВідповістиВидалити