неділю, 8 березня 2009 р.

Серця в Атлантиді


Назва в оригіналі:Hearts in Atlantis
Рік: 2001
imdb
КиноПоиск.Ru

Ще одна стрічка переглянута мною «по мотивам» блогу slava.in.ua. І знову повинен сказати, що картина мене не розчарувала.
Хороші фільми буває досить складно охарактеризувати одним реченням . Для цього потрібен як мінімум непоганий літературний хист. Однак з «Серцями в Атлантиді» все значно простіше - достатньо сказати, що ця стрічка знята по книзі Стівена Кінга, а в головній ролі – Ентоні Хопкінс. Все! Навіть люди, які поверхнево знайомі з творчістю цих видатних літератора і актора повинні здогадатись, ЯКИМ буде цей фільм.
По мотивам романів Стівена Кінга знято далеко не одну стрічку. Рахунок вже йде на десятки. І це не перебільшення! Мені якось довелось читати інтерв’ю одного американського критика, в якому той з іронією зазначив – «Хотілося мені побачити, що робили б наші сценаристи без Кінга і про що вони б знімали кіно..». Не буду наводити тут список «вдалих» і «невдалих» екранізацій, адже в кожного може бути своя думка щодо цього. Зауважу лише, що «Серця в Атлантиді» - одна з найменш відомих стрічок «по мотивам» Кінга.
Я не належу до палких шанувальників цього американського письменника, але з його творчістю знайомий достатньо. Принаймні, з дюжину романів я прочитав. В принципі, із задоволенням розгорнув би «книжну» тему більш детально, але блог все-таки про кіно, а не про літературу, тому повертаюсь до стрічки. Книгу «Серцями в Атлантиді» не читав, але фільм вийшов настільки «кінговським», що я більш ніж переконаний в мінімальній розбіжності між текстом та картинкою. Загальний розвиток подій, окремі сцени, персонажі – все це настільки знайоме, що складається враження, немов старі знайомі з інших романів письменника лагідно посміхаються глядачу. Хороших екранізацій Кінга, щоб хто не казав, вистачає, а от екранізацій, які ТАК передали світ його книг - дуже мало.
Щодо акторів, то тут лише позитив. Однак одне прізвище не виділити просто неможливо. Я просто не перестаю дивуватись акторській грі Ентоні Хопкінса! Таке враження, що час просто не власний над ним. В ролях, які він виконує завжди є щось заворожуюче. Його гра не просто подобається, вона захоплює. Чесне слово, інколи кілька хвилин простого мовчання Ентоні Хопкінса в кадрі варті більше ніж деякі сучасні «мелодрами». Просто не пригадаю випадку, коли цьому актору не вдалось «вжитись в роль». Сьогоднішній фільм - не виняток.
«Серця в Атлантиді» - це фільм лише Кінга і Хопкінса. Без цього дуету… хоча чому «без»? Краще насолодитись тим, що ми отримали «за» їхньої участі.

Картина вийшла тихою та сумною. Попри банальні речі, які висвітлюються в ній, в чергове по-іншому намагаєшся поглянути на життя. Поглянути і задуматись..
Оцінка: 7/10

3 коментарі:

  1. Майже зі всім згоден. Відмічу лише деякі моменти. По Кінгу знято вже 79 екранізацій, "Серця в Атлантиді" входять в 10ку найкращих, на мою думку. Але. Між книгою і фільмом все ж таки невеличка прірва, бо для сценарію взяли лише одну сюжетну лінію, при цьому в оригіналі їх декілька, і книга дає для роздумів набагато більше...

    ВідповістиВидалити
  2. 79?! Нічого собі... Власне коли я писав огляд, то орієнтувався десь на цифру 2-3 десятки, але аж ніяк не припускав, що список екранізацій наближається до сотні.

    ВідповістиВидалити
  3. Переглянути список, а можливо і підібрати собі щось для перегляду можна тут - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0

    ВідповістиВидалити