суботу, 10 січня 2009 р.

Зак та Мірі знімають порно


Назва в оригіналі:Zack and Miri Make a Porno
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru

Мелодраматична комедія з жорстким нахилом в сторону рейтингу NC-17. Після перегляду можу впевнено сказати, що ті хто потягнувся на кіносеанс виключно «клюнувши» на назву - не прогадали :) А от як же бути з рештою глядачів? Спробуємо розібратись…
Режисером картини став Кевін Сміт, особа достатньо відома в певному середовищі кіноманів. Про одну з його дебютних робіт – «Клерки», інакше як «культова» навіть не пишуть. Чесно зізнаюсь, що «Клерків» не бачив.Як і інших робіт цього режисера. Остання справа хвалитись своєю необізнаністю, проте така ситуація хоча б дозволила мені поглянути на стрічку про режисерський промисел Зака та Мірі «без зайвого пієтету».
Змушений констатувати, що для мене так і залишилось загадкою, які цілі переслідував режисер знімаючи це кіно і що саме він хотів донести до глядача. В картині постійно борються і активно заважають одна одній дві «лінії»: мелодрами і комедії. Здавалось, що може бути легше, аніж поєднати ці напрямки? Благо, що вдалих прикладів вистачає. Проте, на лихо головних героїв стрічки, – це не той випадок.
Справа тут зовсім не в тому, що сюжет крутиться навколо зйомок порнофільму і гумор тут як правило вище пояса не піднімається. Подібні фільми, як доводить сучасна практика, елементарно можуть мати успіх в публіки. Але коли посеред зйомок чергової «сцени» на героїв раптом налітає порив романтики і вони починають вдавати персонажів з «Віднесених вітром» - це просто реально не сприймається. Глядачу, звичайно, намагаються щось пояснити і прояснити, але псевдоромантичний фінал надійно «очищує» стрічку навіть від натяку на якусь логіку.
Щоб відгук не виглядав аж надто негативним, зауважу, що комедійна складова де-не-де та й проблискує, місцями дивитись фільм доволі дотепно, тому, вважаю, своє «місце під сонцем» він завоює.
На завершення, дозволю собі кинути ще один камінь в город авторів стрічки. Мені абсолютно незрозуміло, куди можна було викинути цілих 24 мільйона бюджету?! На гонорар невдалим порнозіркам? Іронія долі, але Зак та Мірі наочно показують, як подібний кінопродукт можна знімати всього за кілька тисяч доларів :)
Оцінка:5/10

5 коментарів:

  1. Дивився "Клерків 1,2", "Догма", "Джей і мовчазний Боб..." і зараз "Зака і Мірі"... В принципі Сміт, як завжди, у своїй манері. Він не намагається щось донести глядачу, просто сміється над ще одними невдахами, додаючи (що на нього не дуже схоже) трохи романтики. Всім, кому подобались всі попередні його роботи 100% сподобається і ця.

    Моя думка така ж 5/10

    PS більш детально про Клерків-2 - http://slava.in.ua/2007/04/22/klerki-2.html

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за лінк з оглядом на других "Клерків". Бачу, що творчість Кевіна Сміта може викликати доволі суперечливі емоції.
    Гадаю, мені треба буде якось набратись терпіння і переглянути його найвідомішу роботу – перших «Клерків». Можливо, враження будуть кращі, аніж від кінематографічного дебюту Зака та Мірі :)

    ВідповістиВидалити
  3. 2слава
    чудовий сайт, багато хороших, зрілих рецензій... лише російська мова не дозволяє додати до улюблених закладок. тим не менш, бажаю успіхів.

    2цінитель
    останній абзац +1 =) особисті враження від "зака й мірі" на 2/3.

    ВідповістиВидалити
  4. 2tivasyk
    дякую за відгук і за побажання!

    ВідповістиВидалити