неділю, 4 січня 2009 р.

Темний лицар


Назва в оригіналі: The Dark Knight
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru


Так вийшло, що найбільш відому стрічку 2008 року я подивився лише в перших числах року 2009. Влаштував собі так би мовити «новорічний перегляд». ..
Не буду тут переповідати всі перепитії пов’язані з показом «Темного лицаря». Істерію в пресі, неймовірні рейтинги, відгуки, що починаються з «кращий з кращих»… Про фільм Крістофера Нолана в цьому році було сказано і написано стільки, що переписувати і переказувати все це просто немає змісту.
Натомість, відповідно до духу цього блога, спробую просто поділитись враженнями про це кіно.
Головне, що кидається у вічі – це вже зовсім не кінокомікс. Якби я спробував охарактеризувати одним реченням фільм, то обов’язково використав би в ньому такі слова як «похмурий», «серйозний», «той, що на довго залишається в думках».
Складається враження, що навіть костюм Бетмена та інші «атрибути супергероя» режисер залишив лише віддаючи данину минулому. Зрештою, візуальний образ людини-кажана – це практично єдине, що нагадує про «старі добрі часи» старого Бетмена. Не дарма, в назві фільму вперше, за весь час існування серії про нічного борця зі злочинністю, відсутнє навіть слово «Бетмен».
Обов’язково слід згадати і одного з найбільш харизматичних злочинців в кіно за останні роки – Джокера.(Як? Ви не пригадуєте його фокус з олівцем??) Глядацька спільнота практично одностайно сходиться на тому, що роль Хіта Леджера – найяскравіша в картині.
Неможливо уявити, що таке можна написати про кінокомікс, але стрічка ставить перед глядачем багато складних запитань. На найголовніше з них, в фільмі своїми діями весь час намагається відповісти Джокер, але й він не досягає однозначної відповіді. З тенет важких роздумів не допоможе вибратись навіть головний герой. Адже персонаж Крістіана Бейла в фіналі стрічки залишаючись світлим, стає темним для всіх інших…
«Бетмен» змінився, тепер він інший, і зараз навіть неможливо уявити, що колись він стане таким як був. Зрештою, всі ці слова будуть справедливі і про наше людське суспільство…
Хотілося б додати ще кілька слів про прокатну долю картини. Як відомо, в світовому прокаті каса фільму лише трохи не «дотягнула» до мільярду. Не вистачило «всього» 4 мільйонів. Можливо цю суму компенсував би китайський кіноринок, але по якимось причинам Warner Bros. вирішили відмовитись від широкого прокату в цій країні. Але історія з Китаєм – це так, дрібниці. Значно цікавіше, що «Темного лицаря»… планують знову показати в світовому кінопрокаті. Старт прокату – 23 січня цього року, тобто в наступний день після роковин смерті Хіта Леджера…
Таким чином автори фільму переслідують одразу дві цілі. Перша – фінансова. Вже зараз творіння Нолана посідає 4 місце за всю історію кінопрокату (попереду «Титанік», «ВК:Повернення короля», «Пірати Карибського моря 2»). За допомогою повторного прокату є можливість підняти і без того фантастичні збори і навіть обійти «Піратів..». Друга ціль – це невеликі золоті статуетки, які роздають в кінотеатрі «Кодак» наприкінці зими. Що більше, ніж повторний прокат, може знову привернути увагу американської публіки, а отже – і кінокритиків, які і вирішують долю «Оскара»?!
Що ж, доводиться констатувати, що «Темний лицар», як це часто буває з успішними голлівудськими стрічками перетворився на вражаючу фінансову машину по «витягуванню грошей». Зрештою – це тільки на плюс, оскільки як не дивно, завдяки таким зборам виграє і звичайний глядач, отримуючи в майбутньому нові кінофільми, зняті на виручені «Темним лицарем» кошти. І, можливо, одна з таких стрічок зможе заявити про себе ще гучніше, ніж наш сьогоднішній герой…
Оцінка:8/10

3 коментарі:

  1. цікаве (ну, доволі) інтерв'ю з режисером крістофером ноланом в "українському тижні".

    кіно переглянув десь на 80%. все-таки фільм дууууже довгий. але маю бажання завантажити "бетман: початок" і на вихідних переглянути обидві частини поспіль.

    ВідповістиВидалити
  2. “кіно переглянув десь на 80%” – я б напевно вже б не зміг відірватись від екрану після восьмидесяти відсотків :)
    Щодо запланованого кіноперегляду «на вихідних», то я б все-таки порадив розвести «Бетмен: Початок» та «Темного лицаря» по днях, оскільки різниця між ними доволі відчутна. Перша стрічка, як не крути - комікс, а друга… Друга - це вже щось інше. В будь-якому випадку, бажаю приємних вражень :)

    ВідповістиВидалити
  3. Фильм однозначно "другой". Єто уже не кинокомикс,даже по современнім меркам. Здесь нету уже такого гротеска и мрачности, как в Бартоновских версиях. Да и тот же Шумахер... Мистификация пропала. Уже с первого взголяда на Готєм-Сити, ті уже задумываешься - "Кто сказал Бэтмэн?". Комиксы DC не нужно так ставить. Да и вообще, комиксы это уже круг утопающего.
    Фильм мало того, что затянут, так еще и обижает. Уже после "начала" я зарекся смотреть нового Бэтмэна.

    ВідповістиВидалити