суботу, 21 серпня 2010 р.

Початок


Назва в оригіналі:Inception
Рік: 2010

Нарешті! Нарешті я переглянув найочікуваніший для мене фільм цього року. І як солодко та приємно відчувати що всі оптимістичні очікування справдились. Прекрасна фантастика! Картина, з дивовижним сюжетом, незрівнянними акторами, чудо-оператором, геніальним композитором - і так, людиною, яка зібрала це все разом і показала нам. Крістофер Нолан не підвів. Ні себе, ні глядача.
Який же багатогранний жанр… Фантастика – це не просто бластери чи дракони, космічні флоти чи школи магів. Нолан вказує нам на справжній «початок» фантастики. Фантастика – це наші мрії. Мрії, в яких живе кожна людина, мрії, світи яких обмежені лише можливостями нашого розуму.
Питання «а чи реально це?», що крокує з героями весь фільм, не відпускає глядача до самого фіналу. Перед нами бойовик, без жодної загибелі, триллер без негативних героїв, казка з неясної кінцівкою. Зрозуміло, що порівняння з «Матрицею» не оминути, проте я б скоріше згадав останню роботу Мартіна Скорсезе за участю того ж таки Ді Капріо. А взагалі, «Острів проклятих» і, особливо, «Початок» - це найкраще з тих новинок, які я бачив цього року.
Режисер старанно пояснює глядачу «закони і правила гри». Але на кожну відповідь приходяться два нові питання. І це подобається. Подобається дивитись на екран з повною непевністю, що буде далі.
Ігри з часом та реальністю під музику Ціммера настільки затягують, що до тями повертаєшся лише з фінальними титрами. Рідко, який фільм може похвалитись «вдалим хронометражем», адже обов’язково якісь сцени здадуться зайвими, або навпаки – нерозкритими. У Нолана ж кожен кадр, кожна хвилина виглядають на своєму місці.
Питання «чи дивитись?» тут буде риторичним. А от питання чи зніме хтось найближчим часом щось на рівні «Інсепшн» якраз дуже актуальне.
….Після завершення картини – з абсолютно «нолановським» фіналом, звичайно ж, спробував проаналізувати власні почуття. І зі здивуванням побачив там легку печаль, яку залишила після себе стрічка. Можливо, це почуття прийшло від простого усвідомлення, що ми ніколи не дізнаємось де справжня межа наших мрій…

Оцінка: 9/10
,

7 коментарів:

  1. Сюжет прямолінійний "з пункту А в пункт Б". Головний герой все-таки негідник, але Ді Капріо не може зіграти "неоднозначного хлопчика". Кінцівка вгадується десь на 30 хв. перегляду.

    Це таке... Виходжу я з кінотеатру, поряд розмовляють два пацанчика: А шкода, що не показали, чи та вертушка зупинилась... :)

    ВідповістиВидалити
  2. pan.bibliotekar, не погоджусь :-)
    "Сюжет прямолінійний "з пункту А в пункт Б" - я б сказав з однієї мрії в іншу і так безліч раз

    "Головний герой все-таки негідник" - в чому його вина? Він не більший негідник, аніж пересічна людина зі своїми недоліками і достоїнствами...

    "Кінцівка вгадується десь на 30 хв. перегляду" - якщо на те пішло, то я так і не дізнався "чи та вертушка зупинилась". А ви? ;-)

    ВідповістиВидалити
  3. @цінитель — невже фільм кращий за ось це кіно 15-літньої давності?

    ВідповістиВидалити
  4. 2tivasyk Inception мені сподобалось більше за Twelve Monkeys. Хоча, чесно кажучи, я б не став їх порівнювати. Зовсім різні фільми і жанрові відтінки. Там були ігри з часом, а у Нолана - ігри зі снами... Якби мене попросили назвати схожі фільми, то звичайно в хід пішли би "Матриця", "Тринадцятий поверх", "Місто темряви",вже згаданий "Острів проклятих". Але "12 мавп" я б у цей список не додав.

    ВідповістиВидалити
  5. @Цінитель: не до "мрії", а до "сну"... чому не негідник? Вбив дружину, втік від правосуддя покинувши дітей, погодився на пропозицію бездаря-азіата який чесними методами не може порятувати свою компанію...
    Для мене вертушка не зупинилася.

    ВідповістиВидалити
  6. 2 pan.bibliotekar - спасибі за відповіді
    "не до "мрії", а до "сну" - я свідомо кажу мрії, тому що в англійській мові dream може означати і те і інше. Крім того, "мрії" та "сни" для мене досить сумісні поняття.
    "Вбив дружину" - не буду спойлерити, для тих, хто ще не бачив фільму. Просто скажу, що не згідний з цим.
    "Для мене вертушка не зупинилася." - якщо Нолана жадібні продюсери заставлять робити продовження, то так і є. Проте мені хочеться вірити, що вона все-таки зупинилась :)

    ВідповістиВидалити
  7. "Двенадцать обезьян" мне тоже не нравятся, как пример. Можно взять "Быть Джоном Малковичем"

    ВідповістиВидалити