неділю, 4 липня 2010 р.

В очікуванні півфіналів...


Чемпіонат світу по футболу практично на місяць приковує увагу доброї половини планети. Неймовірним зусиллям відриваючись від футболу – благо до півфіналів ще два дні – я згадую про кінематограф і про цей блог :)
Сьогодні мова піде про кілька картин, які я переглянув ще до Мундіалю і враження про які не хочеться втрачати за невблаганною рікою часу.


Скажений спецназ



Назва в оригіналі:The Men Who Stare at Goats
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru


Після тріумфуючого «Старим тут не місце» брати Коени «порадували» спільноту сумнівним «Прочитати та спалити». Відгуки були неймовірні. «Геніально!», «Браво, яка сатира та іронія!» - хоча, пояснити в чому геніальність і що там такого, публіка в основному не могла. Просто фільм зняли Коени – а це вже відома марка. Звичайно ж, ніхто не зізнається, що він просто-напросто не «в’їхав» про що була картина. Приблизно через рік, вже інший режисер знімає свій аналог «Прочитати та спалити» - «Скажений спецназ». Попри значно солідніший акторський склад, картина представляє собою все ту ж мішанину нісенітниць. Але цього разу Коени за камерою не стоять, тому кінокритики радують нас розгромними рецензіями і зневажливими відгуками.
Як не складно зрозуміти, мені не сподобалась жодна з тих двох картин. Можна скільки завгодно розповідати про «геніальні тонкі алюзії» на ФБР/ЦРУ/КазнаЩО, але кіно, м’яко кажучи «не їде». Режисер може забавлятись собі скільки завгодно. Але для чого видавати фінальний результат за щось надзвичайне? «Скажений спецназ» - це ніщо інше як беззуба, квола та несмішна сатира на штатівські спецслужби. І я навіть не впевнений, що деякі глядачі зможуть додивитись її хоча б до середини.
Оцінка: 5/10
,

Серйозна людина



Назва в оригіналі: A Serious Man
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Поговоривши про невдалі копії невдалих проектів братів Коенів змінимо русло розмови. Чому не поговорити… скажімо про вдалі проекти братів Коенів? :-)
Я не знав що очікувати від цієї картини. З Коенами можна бути впевненим хіба що в несподіваному та відкритому фіналі. До того ж, і анонс лякав глядача, що велика частина стрічки базується на розгляді єврейських суспільних та релігійних питань, які сторонньому глядачу можуть бути просто незрозумілі. Однак все обійшлося. Коени ніде не перегнули палку, і на виході ми отримали якісну трагікомедію, котра мало кого залишить байдужим.
Чудовий самобутній фільм, без вираженого початку і з типовим «коенівським» закінченням.
Можна, звичайно, проводити якісь паралелі з іншими схожими стрічками. Дивуватись наполегливості братів, які вкотре проголошують, що доля важливіша і сильніша волі людини. Сміятись та співчувати з історії, що розгортається на екрані. Впізнавати частинки власного життя в цій картині.
Зрештою, можна дивитись і насолоджуватись, а аналіз залишити «нудним» кінорецензентам. І хтось із них обов’язково видасть щось подібне:
«Значення та роль вчинків, волі і бажань людини в цьому житті безкінечно прямує до нуля» - математична формула від Коенів.
Оцінка: 7/10
,

9



Назва в оригіналі:9
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Інтригуючий проект, яки за потенціалом міг стати одним із найкращих мультфільмів останніх років… але не став. До головних достоїнств картини безумовно потрібно віднести унікальний сюжет.
9 ляльок з тканини в постапокаліптичному світі - останні живі істоти на цій планеті. Перед враженим глядачем поступово розкривається дивовижна драматична історія, яка повинна була б «витягнути» стрічку при будь-яких обставинах. Але не змогла. Чому так не трапилось? Я не знаю, і боюсь що цього не знають і самі творці мультфільма.
Допускаю, що стрічку згубила надмірна кількість динамічних сцен. Безумовно, без стрибків і погонь сучасного глядача заманити в кінотеатри майже не можливо, але в цій історії такі атрибути виявились зайвими. А ще діалоги… Інколи краще зберігати тишу, аніж псувати гармонію бездумними реченнями.
В будь-якому разі, мультик вартий уваги, особливо для тих, які щиро вірять що мультфільми – це виключно дійство на зразок «Мадагаскара в Льодовиковому періоді».
Оцінка: 6/10
,

Кін-дза-дза!



Назва в оригіналі: Кин-дза-дза!
Рік: 1986
imdb
КиноПоиск.Ru

Так вийшло, що культову картину 80-х я подивився лише нещодавно. Враження розділились. Безумовно прекрасна акторська гра і самобутня історія варті лише найкращих епітетів. З іншої сторони ось те наївне «викривання та сатира» в наш час виглядають, м’яко кажучи застарілим.
Я можу зрозуміти, чому в картини настільки міфічний ореол – в ТІЙ країні будь-що зняте нетипово швидко завойовувало шалену популярність. Ось тільки жанру фантастика невідомі рамки між країнами, а Данелія створив суто радянську картину, з радянськими стереотипами і про радянське суспільство. Ось чому в міжнародному прокаті фільм так і не отримав масштабного визнання. Та й взагалі, нарочито недбале зображення всього «нереального» в стрічці говорить саме за себе – фантастика режисеру потрібна лише як ширма, на фоні якої відбувається все основне. Такий підхід мені чужий – оскільки фантастику я ніколи не сприймав як банальний фон.
Мабуть, я не зможу віднести «Кін-дза-дза» до золотого пантеону картин радянської доби, але… це і не важливо :-)
Оцінка: 7/10
,

5 коментарів:

  1. Який цікавий набір:) "Скажений спецназ" дивився в кінотеатрі, більшість глядачів відкрито сумувало, я отримував задоволення від гри акторів, нажаль, з таким складом гарного кіна не вийшло.

    ВідповістиВидалити
  2. А що скажеш про "Серйозну людину"?
    Фільм, м'яко кажучи, мене приємно здивував.

    ВідповістиВидалити
  3. "Серйозна людина" поки чекає своєї черги. Але я приблизно знаю, що чекати від Коенів, тому особливого здивування не очікується;)

    ВідповістиВидалити
  4. йо! місяць без оновлень у блозі? здається, час вже щось писати, чи як? =)

    p.s. за цей місяць також позвітував лише про один фільм =)

    ВідповістиВидалити
  5. переглянув «скажений спецназ» (точніше «бойовий гіпноз проти кіз» в укр. дубляжі) — згоден, фекашка.

    ВідповістиВидалити