понеділок, 21 грудня 2009 р.

В картин про майбутнє є майбутнє

Кожна з картин, про які я говоритиму сьогодні, без сумніву, заслуговує окремої розмови. Але навіть тоді, мені скоріш за все не вдасться передати той спектр емоцій, які викликали в мене ці стрічки. Що ж, обмежусь коротким дайжестом, а про мої враження можна буде найкраще судити по виставленим “кінооцінкам”...

Місяць



Назва в оригіналі:Moon
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Відкриває цей огляд, мабуть, найменш помітний учасник. Картина за участю ... одного актора, якщо не враховувати робота озвученого голосом Кевіна Спейсі.
...Нестача ресурсів змушує людство розпочати їх видобуток навіть на Місяці. Сем - один із “щасливців”, які трудяться на природньому супутнику нашої планети. На місячній станції він працює оператором. Майже 3 роки. Один. Але контракт закінчується і вже скоро він нарешті зможе повернутись на Землю...
“Місяць” - кіно своєрідне та незвичне. В деякій мірі воно позиціонується як “тверда” наукова фантастика, хоча “нереальний” антураж — це лише ширма за допомогою якої режисер окреслює проблеми Людства і Людини. Поки що головне питання, яке піднімається в картині ніби і не стоїть на порядку денному, але.. це тільки на перший погляд. Не стану стверджувати, що фільм для “всіх”, але подивитись би радив. Навіть якщо від слів “космічна фантастика” ваше серце не починає битись частіше, “Місяць” все-одно вас приємно здивує.
На додачу згадаю про музику — припускаю, що вам захочеться прослухати її ще і ще, адже композитор стрічки ніхто інший як Клінт Мансел...
Оцінка: 7/10
,

Сонячне сяйво



Назва в оригіналі: Sunshine
Рік: 2007
imdb
КиноПоиск.Ru

Фантастику я майже ніколи не пропускаю, але Sunshine якимось чином оминув мою увагу в 2007. Можливо, це і на краще, адже завдяки такому збігу обставин я отримав величезне задоволення від перегляду картини зараз. Хоча.. термін “задоволення” не надто коректний. “Сонячне сяйво” принесло цілу гамму емоцій і сказати, що серед них були “радість і щастя”, буде в корені не вірно. Радість я відчуваю через те, що такі картини існують, і їх зніматимуть і надалі.
А от сам перегляд ... Хм.. Співчуття, захоплення, співпереживанння, розпач, відчай, страх, гіркота, відчуття фатуму на невідворотності, надія... Дуже рідко який фільм настільки вражає мене.
Впевнений, що кінокритики і без мене успішно розібрали цю кртину “по кісточкам”, проаналізувавши і сценарій, і гру акторів. Я ж просто отримав задоволення від чудової космічної фантастики.
... Титри вже добігали кінця, як тишу раптово розірвав знайомий звук – сигнал з Ікара-1. Ніколи б не подумав, що кількасекундна звукова комбінація може звучати настільки моторошно...
P.S.Тільки після перегляду я запізніло задався питанням задався “А хто режисер?!” Прошу любити і жалувати - Дені Бойл, володар премії Оскар за найкращий фільм 2009 року, а заодно і режисер такої картини як “28 днів потому”.
Однозначно, за творчістю англійця варто слідкувати і надалі ;)
До речі, якщо вам сподобалось “Сонячне сяйво” то, рекомендую переглянути “Безмежний обрій” (“Event Horizon”, 1997 рік) — не настільки “потужне“ кіно, але теж дуже непогане.
Оцінка: 9/10
,

Пандорум



Назва в оригіналі:Pandorum
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

В нашому прокаті стрічка пройшла практично непомітно, а про її існування я дізнався завдяки блогу http://slava.in.ua Слава в своїй рецензії не скупився на компліменти, чим змусив мене взяти картину “на замітку”.
Що тут сказати? Слова “неймовірно” і “прекрасно” звучать надто блідо і не передають мого захоплення фільмом.
Сюжет трохи нагадав роман Хайнлайна “Пасинки Всесвіту” (Orphans of the Sky), але, як це не зухвало прозвучить, картина вийшла значно цікавішою за книгу :) Про сюжет фільму я більше навмисно не говоритиму нічого. Це саме той випадок, коли зайве слово може завадити інтризі перегляду. А вона тут є, причому просто шикарна. Мабуть найнесподіваніша серед всього того, що я переглянув за 2009-ий.
Боюсь, що фільм мені сподобався аж занадто, щоб тверезо його оцінити. Натомість висловлю свої міркування стосовно так званої “кризи ідей” сучасної фантастики. Немає ніякої кризи! Невже хтось справді вірить що вся sci-fi вміщується в банальній формулі “космічний корабель-обмежена група людей- кілька подій”? Та однієї тільки літературної спадщини Енсона Хайнлайна та Станіслава Лема елементарно вистачає, щоб покрити потреби кіноіндустрії в сценаріях для кінофантастики на добрий десяток років. Інша справа, що для цього потрібні талановиті режисери. І якщо заминка десь і виникає, то саме тут :)
Оцінка: 9/10
,

Дев'ятий район



Назва в оригіналі:District 9
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Попри серпневу прем'єру до цієї стрічки я добрався лише з виходом її на DVD.
Перегляд розпочинав з легким інтересом, а закінчував зі впевненістю, що переглянув один із найяскравіших кінопродуктів 2009 року. Зізнаюсь, я дещо скептично ставився до сценарної ідеї “Зробимо резервацію для прибульців і на її прикладі піднімемо увагу до расових проблем”. Все виявилось значно глибше і значно ... професійніше. Псевдо-документальний стиль як ніколи вписався в картину. Прості сюжетні повороти, прості герої — але ж як це все знято!
Чого лише варта сцена, в якій місцеві негри-бандити вбивають прибульця, а один з аборигенів коментуює на камеру це все словами про те, що внутрішні органи “молюсків” буцімто-то корисні для людського організму і дозволяють позбутись від багатьох хвороб.
Я довго не міг зрозуміти, чим саме пройняв мене цей фільм. Відповідь виявилась простою — в ньому показано правду. Я ні на секунду не сумніваюсь, що якби раптом на землю потрапили прибульці з проханням про допомогу все закінчилось би саме так як в “Дев'ятому районі”. Якщо людина не цінує навіть собі подібних,то що вже говорити про якогось нещасного прибульця?
Цікава деталь про картину — режисеру Нілу Бломкампу Пітер Джексон просто видав 30 мільйонів доларів і ... сказав зняти на ці гроші все, що захоче режисер.
Результат, як видно, не розчарував нікого.
Оцінка: 9/10
,

7 коментарів:

  1. вау! ще є що дивитися, виявляється! з усього переліку бачив лише 9й округ, пізніше щось відпишу про цей фільм (зазвичай про хороші стрічки пишу після 2-го перегляду).

    за допис — щиро вдячний!

    ВідповістиВидалити
  2. Згоден. згоден, згоден, згоден!:)
    Це і мій улюблений жанр, тому намагаюсь слідкувати за всім, що виходить. Все ж "Дев'ятий район", як на мене, заслуговує трохи більшої (ніж інші учасники обговорення) оцінки, дуже він вийшов своєрідним.

    ВідповістиВидалити
  3. > Все ж "Дев'ятий район", як на мене, заслуговує трохи більшої (ніж інші учасники обговорення) оцінки, дуже він вийшов своєрідним.

    +1, хоча до цього фільму маю свою серйозну претензію: остання третина не вдалася — фільм наприкінці перетворився на відеокомікс зі шаблонними персонажами, ситуаціями, режисурою і камерою… не-голівудський фінал трохи виправляє ситуацію, але все-одно — з ТАКОЮ класною першою половиною фільму треба було розбитися, але витримати рівень.

    тим не менш, фільм вартий уваги порівняно з не те що з першою-ліпшою голівудською фантастикою, але й поруч з кращими взірцями.

    ВідповістиВидалити
  4. 2 Слава, 2 tivasyk — спасибі за позитивні відгуки!

    2 tivasyk — сподіваюсь, що й решта картин з цього списку тебе не розчарують :)

    ВідповістиВидалити
  5. 2цінитель
    на вихідні планую щось переглянути з цього переліку. тим часом подивився «аватар» учора =)

    ВідповістиВидалити