пʼятницю, 8 травня 2009 р.

Інший світ: Повстання ліканів


Назва в оригіналі:Underworld: Rise of the Lycans
Рік: 2009
imdb
КиноПоиск.Ru

Черговий виток вічного протистояння між вампірами та перевертнями. Цього разу глядачу запропонували пріквел. Останнім часом від голлівудських пріквелів просто немає куди тікати, але як правило вони виходять не гіршими за оригінали. Як правило, але не в нашому випадку.
Зізнаюсь, з великим інтересом спостерігав за франчайзом «Інший світ». І перша, і друга частини мені сподобались, тому я із стриманим оптимізмом сприйняв звістку про вихід на великі екрани частини третьої. Щоправда, цього разу без Кейт Бекінсейл, але ж не на ній одній дилогія трималась! При всій повазі до цієї красуні у вищезгаданих стрічках було ще багато іншого, завдяки чому вони й досі згадуються з позитивними відгуками.
Як не смішно, але саме цього «багато іншого» «Повстанню ліканів» і не вистачило. Звичайно, перенесення місця дії в Середньовіччя – не така вже й погана ідея, якщо до неї грамотно підійти. Але якось непомітно стрічка переступила межу, за якою її сприймаєш всерйоз. На моє велике здивування окремі сцени картини нагадували епізоди з дешевеньких «героїчних» серіалів, які з успіхом крутила в кінці дев’яностих на наших теренах студія 1+1 – «Геркулес» та «Ксена- принцеса воїн ». А куди ж подівся весь шарм, вся неповторна атмосфера минулих частин?! Мабуть, просто-напросто випарувалась на сонці… Фільм же все-таки про вампірів :)
До речі про вампірів. Вони в картині більше нагадують ліниве і пасивне панство, якому абсолютно нічого не потрібно, ну а лікани – відповідно, кріпаків, які ніби і не проти побунтувати, але і без бунту їх життя цілком та повністю влаштовує. Даруйте мені за таку примітивну аналогію, але дивлячись на цирк, який відбувався на екрані нічого іншого на думку не спало.
Залишу поза увагою «шекспірівські відносини» в картині, малозрозумілий пафос та слабенькі батальні сцени. Що тоді залишається? Практично нічого, якщо не брати до уваги звичні темно-сині тона, в яких відзнятий фільм.
І все-таки в мене є надія, що в цьому франчайзі ще не все втрачено. Це я про четверту частину. Третя примудрилась зібрати непогану касу, тому скоріш за все продовження – лише справа часу. Ну а там побачимо, що буде…
Оцінка: 5/10

3 коментарі:

  1. ретя примудрилась зібрати непогану касу
    кому як, а для мене оте "зібрала касу" останні надцять років недвозначно вказує, що дивитися фільм протипоказано =)

    які були вийнятки за останні три-чотири роки?

    ВідповістиВидалити
  2. Можу навести список картин, які мені найбільше сподобались серед переглянутих в 2008 році: «Таємничий ліс», «Ультиматум Борна», «Точка обстрілу», «Старим тут не місце», «Рататуй», «Скажені пси», «12», «Малена», «Сяйво», «Одного разу на Дикому Заході», «ВАЛЛ-І»
    Як не дивно до ВСІХ них (крім хіба що стрічки Тарантіно) запросто можна застосувати оце «зібрала непогану касу» ;)

    ВідповістиВидалити
  3. Колись була така ділогія про єгипетську мумію.
    Потім зняли фільм "Цар скорпіонів".
    З "повстанням ліканів" та сама історія:)

    ВідповістиВидалити