середу, 6 травня 2009 р.

Завжди кажи "Так"


Назва в оригіналі:Yes Man
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru

Картина за участю Джима Керрі - це завжди подія. Прізвище цього актора в титрах виступає в ролі такого собі знаку якості в комедійному жанрі. Категорично не згідний з тими, хто заявляє, що актор «вже не той». Може комусь і не вистачає кривляння в стилі Ейс Ветури, але на мій погляд герої американського актора ні в чому не втратили, навіть ставши спокійнішим та виваженішими.
Не розчарувала мене і сьогоднішня стрічка, в якій крім самого Джима Керрі виявився ще й достатньо цікавий сюжет. Головний герой – замкнута та самотня людина - кардинально змінює своє життя, випадково потрапивши на незвичний семінар, де його переконують ... "почати жити краще". Для цього потрібно зовсім небагато – на всі пропозиції, які підкидає власна доля потрібно казати «так». Завжди кажи «так»! Хм… ви знаєте, а в цьому щось є. Я не стверджую, що при такому підході життя стане кращим, але те, що воно стане як мінімум бурхливішим – незаперечний факт :)
При всій очевидній нескладності сюжету, він виявляється значно глибшим. Гадаю, далеко не одна людина, посміхаючись над жартами Джима Керрі, в глибині душі знаходила якусь схожість між власним життям та подіями, що розгортаються на екрані. Що й казати, теми про відносини між людьми та серед людей – вічне та невичерпне джерело для кінематографу, оскільки своєї актуальності вони не втратять ніколи.
Звичайно, нікуди не подінешся від того факту, що картина американська, а отже неодмінно присутній ціла торбинка кіноштампів. Зрештою, їх можна і не помічати. А от не помітити старанність, з якою фільм висміює певні аспекти життя середньостатистичного американця, буде значно важче. І це явний плюс. Головна ознака здоров’я нації – вміння сміятись над собою. Доки це виходить – все нормально ;)
Не можу не згадати чудову кінцівку. Вона доволі… відверта :) А якщо серйозно, то боюсь що багато глядачів в кінотеатрі не стали себе напружувати переглядом титрів, а дарма: бонусна сцена – спуск на роликах – надзвичайно колоритна!
Резюме – добротна комедія з чудовим актором в головній ролі та небанальним сюжетом. Однаково згодиться як до перегляду в шумній компанії так і для затишного сімейного кола.
Оцінка: 7/10

5 коментарів:

  1. З рецензією абсолютно згоден. Один із небагатьох останніх фільмів, якій дав можливість посміятись від душі. 4/5 Мої думки тут: http://slava.in.ua/2009/01/12/vsegda-govori-da.html

    ВідповістиВидалити
  2. Одна з небагатьох стрічок яка сподобалась. Як на мене крім комедійних, має щей філософські задатки.

    Гарні у вас рецензії.

    ВідповістиВидалити
  3. to Слава: Дякую, прочитав, в нас і справді однакові враження від цієї картини :)

    to Сергій: Спасибі! На жаль, в останні два місяці на блог в мене виявилось значно менше часу, аніж того хотілося б. Спробую згодом наверстати.

    ВідповістиВидалити
  4. ги... подивився. тепер увага... фільм РОЗЧАРУВАВ. не дотягує навіть до "маски" --- хоча завдяки частковій відмові від тупого підліткового гумору стрічка трохи краща за серіал про айс вентуру =) увесь фільм --- насправді дуже типова комедія, наче спеціально писана під актора. хоч він тут і не кривлявся, але це ж не міняє суті?

    от, власне, й усе. більше писати про фільм нічого.

    а! все-таки один момент мені сподобався по-справжньому! кінцівка кінцівки! тобто не фінал сюжету (всі щасливі), а стьобний і жорстокий натяк усім yes-менам і вуменам: думайте мізками, не в релігійному ТАК ховається щастя.

    втім, по-моєму, більшість глядачів цей момент сприйняли як рядовий жарт в сюжеті =) то вже нехай.

    ВідповістиВидалити
  5. 2 tivasyk "не дотягує навіть до "маски"" - не згідний з таким підходом. Не варто кожен наступний фільм актора порівнювати з чимось найкращим. І я б не сказав, що комедія "типова". Якби середній рівень ВСІХ голівудських комедій знаходився на рівні "Завжди кажи Так", то можна було б говорити про другий золотий вік американського кінематографу :)
    До речі, що там з "Великим Лебовським"? Матеріал накльовується? ;)

    ВідповістиВидалити