неділю, 24 травня 2009 р.

Ворог держави №1


Назва в оригіналі:L'ennemi public n°1
Рік: 2008
imdb: ч.1, ч.2
КиноПоиск.Ru: ч.1, ч.2

Незважаючи на те, що фільмів два, я вирішив обмежитись одним оглядом і писати про них як про одну картину, не розтягуючи таке «задоволення» на два етапи. До того ж друга частина настільки однорідно продовжує першу, що якщо дивитись картини на протязі короткого проміжку часу, то різниці майже не помічаєш. Стрічки знімались одночасно, і по великому рахунку це ОДИН фільм, розбитий на дві частини через великий хронометраж. Продюсери добре знають, що робити в таких випадках і грамотно розводять прем’єри частин в часі на 3-6 місяців. Такий самий прийом, до речі, ми бачимо з російським фільмом «Населений острів».
В своєму попередньому пості я вже грозився пройтись катком нищівної критики по французькій дилогії. Зараз емоції вже стихли, половина саркастичних та ядовитих зворотів, які я готував картині, вивітрилась із голови, і залишилось банальне відчуття розчарування від кінофільму.
«Біографічний» жанр – один із найскладніших в кінематографі. Часто режисерів чекає чергове фіаско, замість сподіваного тріумфу. З переглянутих мною картин за останні рік-два, чи не єдина біографічна стрічка варта уваги – це «Авіатор». Сьогоднішня картина теж про яскраву особистість, яка щоправда здобула свою славу шляхом вбивств та пограбувань. Яким чином жорстокий бандит зміг завоювати популярність серед широких французьких мас – то питання скоріше до психологів. Мене ж більше цікавить, як посередня, розтягнута на 4 години (в сумі) картина зуміла здобути схвальні відгуки в глядачів.
Аудиторії пропонується ознайомитись із нелегким життєвим шляхом «французького мафіозі», який в основному складався з пограбувань та подальших відсидок в тюрмі. Режисеру не вдалось принести ані крихти оригінальності в такий монотонний перебіг подій. Одне пограбування змінює інше, і якщо раптом вимкнути телевізор і ввімкнути його через N-хвилин, то можете бути певні – ви застанете сцену, в якій герой Венсана Касселя або грабуватиме черговий банк, або сидітиме в черговій тюрмі. І так весь фільм.
Здивування у мене викликало щире захоплення відвідувачів деяких кінопорталів сценами жорстокості в картині. Мовляв, «плюс за реалістичність». Ну що ж, за таким критерієм мабуть вищий бал в кінематографі слід присуджувати документальним відео з окопів війн останніх 50 років.
Картина не просто слабка, вона ще й нудна. Цьому активно сприяє Венсан Кассель, що примудрився створити образ героя з двома чи трьома почуттями на всю картину. В першій картині, коли Кассель носить вуса, його герой взагалі не сприймається, добре, що хоча б у другій Жак Мерін позбувається цього «атрибуту».
Наївно виглядає спроба сценаристів показати епізод кінцівки фільму на самому початку. Цей прийом ще так сяк виправдовує себе в звичайних картинах, але в біографічній стрічці, де і так відомо, чим все закінчиться, подібна «новинка» м’яко кажучи не вражає.
Можна по-різному розглядати цю картину – як бойовик, драму, триллер, детектив, але вона провально виглядадатиме в будь-якому з цих жанрів.
Французьке кіно завжди було і, напевно, буде одним із провідних в Європі, але «Ворог держави» - це не те кіно, яке французький кінематограф може занести собі в актив.
Оцінка: 5/10

6 коментарів:

  1. Фільм на 8 з 10. І драма, і екшн, і комедії трохи є.
    За роль Меріна Кассель отримав Сезара, щось на зразок французького Оскара.
    Стильне, трохи авантюрне з таким впізнаним французьким колоритом.
    Хоча вся справа у смаку:)

    ВідповістиВидалити
  2. Здивований настільки низькою оцінкою даного фільму. На мій погляд, "Ворог..." заслуговує 4- з 5. Достатньо цікаво показана історія дуже неординарної особистості. Мої думки http://slava.in.ua/2008/11/24/vrag-gosudarstva-1-chast-pervaya-nachalo.html

    ВідповістиВидалити
  3. Бачу, що кар'єра Меріна залишила позитивне враження на багатьох :) Спробую ще в кількох словах аргументувати свою точку зору.

    Підозрюю, що «неординарною особистістю» французького бандита зробила все та ж французька преса… Але мова про фільм. А фільм, точніше дилогія, мені не сподобався абсолютно. При всьому бажанні, я просто не побачив акторської гри Касселя, як такої. Марнославна, жорстока та трохи схиблена на собі людина. Цими трьома словами можна описати весь образ актора. Хіба ні?
    Не помітив я, на жаль, також ні стилю, ні колориту. Жодного епізоду, про який можна було б з захопленням згадати. Одна монотонна сірість…
    «І драма, і екшн, і комедії трохи є» - драма – нехай, можливо, але «екшн і комедія»?? Мабуть ми дивились різні картини :) В усьому фільмі екшену назбирується на половину чайної ложки, якщо так можна назвати недолугу спробу нападу на в’язницю. Стосовно комедії – то єдине, що виглядає смішно – це вуса на Касселі :)
    Я не люблю одразу «плюсувати» фільм лише через країну виробника чи хороших акторів. В даному випадку, на мій погляд, проект не вдався.

    Але, спасибі, за ваші думки.

    ВідповістиВидалити
  4. "Марнославна, жорстока та трохи схиблена на собі людина" абсолютна правда (але хіба так легко це зіграти?), а ще це нереальне бажання бути зіркою. Не преса зробила Меріна тим, чим він стал. Все зробив він сам за допомогою ЗМІ, поліції та інших засобів.

    У мене довго після перегляду стояла перед очима картина загибелі Меріна і краплі крові, що падали на асфальт.

    І це банальна драма-байопік, не треба шукати там щось із інших жанрів.

    ВідповістиВидалити
  5. Хм.. Цікавий термін - "байопік". Не чув його раніше. Глянув в неті - і справді BIOgraphy + PICture :)

    ВідповістиВидалити