четвер, 26 березня 2009 р.

Вавилон Н.Е.


Назва в оригіналі:Babylon A.D.
Рік: 2008
imdb
КиноПоиск.Ru



В одному з моїх найперших постів в цьому блозі, я вже якось згадував цю стрічку в контексті «літніх кінопровалів». Слабкі збори і буря критики говорили багато про що, але це далеко головний не показник будь-якого фільму. Адже поки не подивишся стрічку сам, вона не може бути ні хорошою, ні поганою.
Чесно кажучи, перед переглядом в глибині душі я сподівався, що «не все так погано» і фільм просто несправедливо «затоптали». Подивився… І вирішив, що фільм «топтали» НЕДОСТАТНЬО. І це при всьому моєму захопленні фантастикою, і відповідно дуже поблажливому ставленні до всіх картин цього жанру…Такої, даруйте, нікчемної картини, серед переглянутих за останній рік, і не пригадаєш. Та й не хочеться пригадувати.
Картину не врятував ні непереможний Він Дізель, ні епізодичний Жерар Депардьє, ні сувора Шарлотта Ремплінг. Щодо Дізеля, то тут взагалі окрема розмова. «Вавілон Н.Е.» яскраво демонструє, як НЕ потрібно знімати цього актора. «В руках» вмілого режисера Він Дізель перетворюється на одну з найхаризматичніших постатей серед акторів нової хвилі, натомість в картині Касовіца від нього залишається лише бліда тінь.
Сюжет – то справжній клубок нісенітниць, які переплітаються між собою в орнаменті безглуздя. І хто взагалі допускає таких сценаристів до сучасних фільмів?! Яскрава та пуста картинка, незрозуміла музика, «приклеєні» сцени паркура – одним словом, матеріалу якраз вистачило б на кілька музичних кліпів. Іншого застосування для цього «відеошуму» я просто не бачу.
Аналізувати «плюси та мінуси», а в даному випадку «мінуси та мінуси» фільму, немає жодного бажання. Це класичний випадок, коли можна сказати, що картина «ні про що».
Кінцівка «обнадіює» глядача можливим продовженням. Що може врятувати нас від нього? Касові збори вийшли не такі вже й провальні, адже в світовому прокаті картина майже відбила свій 70-мільйонний бюджет. Тому спокуса зняти Вавілон «номер два» може й переконати продюсерів. В такому випадку залишається лише сподіватись на совість режисера :)
Оцінка: 4/10

4 коментарі:

  1. перший допис із оцінкою 4/10? мої вітання! наступний рубіж -- 3/10 =)

    ВідповістиВидалити
  2. p.s. імхо, будь-який фільм з віндізелем має автоматично втрапляти в стоп-ліст. але це справді імхо =)

    ВідповістиВидалити
  3. "наступний рубіж -- 3/10" Буду старатись :) А якщо серйозно, то відсутність великої кількості негативних оцінок свідчить не стільки про мою ліберальність, стільки про «перебірливість» при виборі картини до перегляду. Для значної кількості фільмів достатньо пробігтись очима по анонсу сюжета і вже стає ясно, що за «шедевр» тебе чекає. І мені значно простіше елементарно пропустити такий фільм, аніж потім розписувати як я жорстоко помилився, що подивився таку халтуру. Хоча трапляються і «проколи» як от з «Вавілоном».
    Щодо Віна Дізеля, то дозволю собі не погодитись з такою категоричністю. Все-таки «Форсаж» і дилогія про Ріддіка – достатньо непогані стрічки як на мій смак.

    ВідповістиВидалити
  4. Що казати якщо сам Кассовіц(режисер фільму) сказав, що фільм лайно. І причина на його думку у голівудських продюсерах, що втопили картину.
    Принаймні, варто дати медаль за відвертість:)

    ВідповістиВидалити