неділю, 22 березня 2009 р.

Чим зайнятись мерцю в Денвері


Назва в оригіналі:Things to Do in Denver When You're Dead
Рік: 1995
imdb
КиноПоиск.Ru

Ця картина без сумніву входить до когорти найвідоміших гангстерських фільмів 90-их років. Тим дивніше було для мене, коли виявилось, що її я до цього моменту не бачив. Уже під час перегляду я почав пізнавати окремі сцени і зрештою прийшов до висновку, що фільм я все-таки дивився, але настільки давно, що практично нічого не пам’ятаю :) В тому числі і кінцівку стрічки. Тому можна сказати, що перегляд вийшов практично з «чистого листа».
Все тече, все міняється і здавалось такі близькі дев’яності віддаляються від нас все далі. Це стосується і фільмів тієї доби. Вчора ще свіжі новинки, сьогодні вони впевнено посідають свої місця на полицях кінокласики. І дивишся на них вже через аналогічну призму. Принаймні, сьогоднішній герой огляду вже без жодних зауважень сприймається як класика, а не щось інше. Я говорю в принципі банальні речі, але ось такий перехід «з новинок в класику» і демонструє невблаганний хід часу…
Повертаючись до картини в першу чергу хочеться поговорити про акторів. Беззаперечно, їхній склад підібраний на шість балів по п’ятибальній шкалі, і до їхньої гри жодних зауважень не може бути в принципі. А от що стосується сюжету, то він, попри свою алегоричність, видається дещо простуватим. «Група бандитів завинила перед грізним босом і той віддає наказ на їхнє знищення». Власне, це все! Нічого надособливого чи надоригінального в картині немає. Проте це абсолютно не впливає на загальне сприйняття, оскільки дивитись фільм по-справжньому цікаво.
Немає сумніві, стрічка значно глибша, аніж звичайний бойовик епохи дев’яностих. Але інколи я ловив себе на тому, що мені трохи цікавіше розмірковувати над оригінальністю ролі Головного Мафіозі (Крістофера Уокена) чи нетиповим для Стіва Бушемі амплуа холоднокровного вбивці, аніж шукати подвійне дно і неодмінні алюзії в картині.
Окремих слів заслуговує кінцівка. Просто надзвичайна суміш трагічності та оптимізму. Навряд чи знайдеться глядач, який зможе чітко класифікувати свої враження після перегляду. Зате я більш ніж переконаний, що попри таку невизначеність майже всі зійдуться в одному – фільм і справді непоганий.
Оцінка: 7/10

3 коментарі:

  1. Привет, невижу смысла делать блог на украинском языке, украинцы думаю и по русски понимают, а вот русские по украински врядли. Да и тебе запара переводить русскоязычную информацию на украинский)

    ВідповістиВидалити
  2. Ти безумовно правий. До речі, переклад цієї рецензії дався мені особливо важко, хоча я вже й не пам'ятаю з якого РОСІЙСЬКОГО сайту я її "стягнув" :)

    ВідповістиВидалити
  3. 2анонім
    > невижу [...] по русски [...] по украински врядли

    коментар не викликав нічого, крім бажання скотитися до банального флейму. втримаюся =)

    ВідповістиВидалити